U mnie w domu, wszyscy domownicy uwielbiają rosół z królika. Rosołek najbardziej smakuje nam z drobnym makaronem, jest taki delikatny, słodziutki, po prostu
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 nieduży kalafior 300 g kurek 3 ziemniaki 1 cebula 1 szklanka mleka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 marchewki po
czarrna od kuchniPodstawą udanego żurku jest dobry jakościowo zakwas. Zakwas żytni na żur powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu
ProstePesto.plSkładniki: porcja rosołowa z indyka lub inne mięso, lub nic 🙂 300 g odgotowanych grzybów 100 g kaszy pęczak 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek
czarrna od kuchniRosół, nasza niedzielna tradycja. Nie tylko nasza, bo tak jest w większości polskich domów. Nie ma niedzieli bez rosołu :) Każdy ma swój sposób na
Agusiowe smakołykiKiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie
Moja DelicjaUwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki , to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny
Moja DelicjaUwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię , to bardzo często przyrządzam leczo. W
Moja DelicjaPo co kupować sklepowe, skoro tak łatwo możemy mieć własny zakwas na żurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i
Moja DelicjaMoja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę “Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona Ramsay’a
Moja DelicjaLata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące
Moja DelicjaKolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. “superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne
Moja Delicja