Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę(...)Wkładamy delikatnie mięso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy klopsa i odstawiamy do wystygnięcia. Wywaru nie wylewam idealnie nadaję się na zupy np. z soczewicy, grochówkę czy kapuśniak. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUZupy krem jak wiadomo są bardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne. Składniki: ok 500 g brukselki 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pieprz,czosnek dowolne zioła szczypta soli Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio(...)rosołu na palniku dosyć mocno i również wrzucić do warzyw.Gotujemy ok 20 min,gdy brukselka będzie miękka.Lekko ostudzić,dodać ząbki czosnku i całość zmiksować za pomocą blendera.jeśli zupa jest dość gęsta dolać trochę przegotowanej wody - doprawiamy pieprzem,solą,ziołami. Na zdrowie
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo smaczna zupa typu krem. Wyraźnie czuć w niej smak selera oraz pieczarek. Całości dopełnia lekka nutka trufli i ostrej papryki. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do ostrych dań zmniejszcie ilość papryczki lub wybierzcie gatunek, który jest słabszy - inaczej nie poczujecie smaku ;) Mimo, że ta zupa nie wygląda bardzo apetycznie to smak wynagradza braki wizualne
Milion Smakówpolsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody
Qlinarnie i QlinarniePyszna, rozgrzewająca, lekko słodka i baardzo pożywna zupa cebulowa z pomidorami i parmezanem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego na mniejsze kawałki 500 g cebuli, obranej, posiekanej z grubsza 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz
My Culinary Artdopiyro, jak ta czerwono abo niybiesko kryska [2] idzie sie jeszcze barzi [3] w gōra. O gorkim jołdle [4] idzie zapōmnieć, ale tako chōdno [5] zupa je jak skok do morza po smażyniu sie na plaży. Robi sie jōm [6] gipko [7] , ale nojlepi sie łostawić [8] jeszcze trocha czasu, żeby sie porzōndnie [9] ochōdziōła. Co potrza
Chop w kuchniMoim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka
Jadło i czytadłoOdmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie: 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych) 10 dag rodzynek 1/4 szklanki żurawiny 1/4 szklanki trochę posiekanych
Humanistka w kuchniZupa marchewkowa gości u mnie w różnych wariantach, ta jest chyba najprostsza! W sam raz dla dzieci...dorośli tez będą nią zachwyceni. Zupkę poznałam na Sycylii.I stosowałam na sobie... Jest ona pewnego rodzaju suplementem diety, który spożywany regularnie na 2 miesiące przed sezonem na opalanie, da nam gwarancję złocistej i trwałej opalenizny. Składniki duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają(...)pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili starty imbir, smażyć około 3 minut
Z Kuchni Do KuchniRosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne. Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder
ChilliJemyZastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujeSmaki wschodniej kuchni zamknięte w jednym garnku, swym aromatem unoszącym się w powietrzu, otoczyły całe mieszkanie. Każdy z ciekawością kosztuje choćby łyżkę tajemniczej potrawy, kończąc z całym talerzem wypełnionym zupą. Nikomu nie brak w niej zwierzęcych dodatków, roślinne składniki uzupełniają się razem idealnie. Najwięksi mamrotnicy milkną i delektują się posiłkiem. DZIĘKUJĘ BIEDRONCE ZA AZJATYCKI TYDZIEŃ ! TYLE TOFU, TYLE SZCZĘŚCIA(...)osobno do miękkości do gotujących się warzyw dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy i przyprawy- gotujemy ok 8 min przygotowujemy makaron sojowy- wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min zupę podajemy z makaronem i ciecierzycą
healthy dreamsDzisiaj mamy dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów z soczewicą z książki Katie Quinn Davies „WHAT KATIE
Kuchenne WariacjeKnedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej. Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę. Przyda się również trochę(...)rosołu, zawsze gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta
6nieboczerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób(...)Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę
Kulinarne życie