Dostałam dziś paczkę w której była nagroda z konkursu na rozgrzewającą zupę który odbył się na stronie przepisy.pl Ja wysłałam przepis na Zupę krem z dyni . W paczce były same wspaniałe produkty, do ciała i do kuchni, czyli dla każdego coś miłego. - szampon do włosów Dove - odżywka do włosów w sprayu Dove - żel pod prysznic Dove - mydło Dove
Kulinarne życieoliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i pieczemy w piekarniku około 4 minut, aż czipsy będą złote i chrupiące. Świetny dodatek do Pikantnej zupy meksykańskiej i pomidorowej salsy Pico de Gallo. Składniki domowych czipsów z tortilli: (4 porcje) 6 dużych placków tortilli czerwona wędzona papryka sól morska 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego(...)blaszkach do pieczenia jedną warstwą, tak aby nie nachodziły na siebie. Piec około 4 minut, aż będą złote i chrupiące. Pozostawić na ostudzenia. Podawać razem z „ Pikantną zupą meksykańską „ i „ Pomidorową salsą Pico de Gallo „. The post Domowe czipsy z tortilli appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaStąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych zup. Pamiętać należy, że zabronione dodawanie jest wszelakich przypraw typu maggi, vegeta czy kostki rosołowe. Taki wywar na mięsie i warzywach naprawdę już niczego takiego nie potrzebuje. W przypadku rosołu został
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna Pasjipapierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 200 st. C. 8-10 minut. Ostudzić. Smacznego! Muszę się Wam do czegoś przyznać... W poniedziałek zaliczyłam wpadkę: ugotowałam absolutnie niejadalną zupę. Pierwszy raz w życiu! Niby krem, a jednak grudkowaty; z dziwnym posmakiem zostającym na podniebieniu i paskudnymi chipsami. Uch... Bardzo byłam nieszczęśliwa. Macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na zimowe(...)zupy...? Takie, żebym po ich ugotowaniu poczuła się ze sobą lepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaśnie sosami Tabasco, a dosolić sosem sojowy, zresztą ten sposób często stosuję w swojej kuchni. W trakcie warsztatów podzieliliśmy się na grupy w wspólnie przygotowaliśmy: - świąteczną zupę z orzechów włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem(...)domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje serce i uważam, że pudding wygrał jako najlepsze danie :) Taką ciekawostką jest to, że warsztaty nie odbyły się tylko dla nas, odbyły się w tym samym czasie warsztaty
Niezły Młynekjest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca
Zawsze głodna!zawsze wtedy mówię, że to miłości brakuje i dorzucam własnej produkcji taką oto kostkę bulionową. Jak wiecie, ja nigdy niczego nie wyrzucam, wszytko w kuchni przerabiam, jeżeli zrobiłam zupę na obiad, i została mi z niej „woda” , to redukuję jeszcze o połowę, dodatkowo blenduję, jeżeli jakieś resztki warzyw się zaplątały i zamrażam w woreczkach do lodu, pojemnikach(...)nawet w sylikonowych foremkach do babeczek. Potem wkładam do pudełka i przechowuję w zamrażalniku. Ostatnio między innymi zrobiłam takie kostki z resztki zupy cebulowej. Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej ilości 2-3 marchewki kawałek selera 3-4 gałązki selera naciowego
greenscarfBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna PasjiSmażone udka z zupy... Zostaje Wam czasem mięso z rosołu lub innej zupy?! To taki mój sposób, jak już nikt nie chce jeść ;) Tu akurat udka z kurczaka... Ugotowane mięso studzimy (żeby zwarło i się nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu
Pelusiowa KuchniaSzybkie i proste danie na obiad w którym można wykorzystać mięsko z rosołu lub też mięsko z którego gotowaliśmy wywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej
Monia miesza i gotujeKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się
Simple DishKiedy nadchodzi sezon paprykowy jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania przeze mnie, bo domownicy kategorycznie domagają sie tej zupy. Ma głęboki smak i piękny kolor. Cieszy więc nie tylko podniebienie, ale i oko. Podaję ją z domowymi grzankami, najlepiej z żytniego pieczywa lub po porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką. - 4-5 czerwonych(...)następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Simple DishDomowe zacierki to doskonały dodatek do wielu różnych zup. Bardzo często robię je do różnych zup. Składniki: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej szczypta soli mąka do posypania zacierek Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę
Bajeczna Kuchniaprzesadzonej kwasowości i pięknie z nią zbalansowaną słodyczą resztkową dysponowało dodatkowym atutem, który również idealnie współgrał z pikantnym szczypiorem i owocem kaparowca, a mianowicie delikatnie słonawą, przyjemnie pikantną mineralnością. - zupa rybna - bałtyckie ryby, mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, sok z limonki, kardamon, z marynowanym imbirem i Riesling Kabinett Rappenhof. Zupa rybna - bałtyckie ryby, mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, sok z limonki, kardamon
królestwo garów