jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarzu egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów! Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania(...)przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem. Notatki * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego
Wędrówki po kuchniBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami
kuchnia doskiłodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze solą, wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z jajkiem
Cakes By Kejttygodniu to u mnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków . I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Bożena Ekspresowe rogaliki Arkadiusz Risotto truskawkowe z kurczakiem Arkadiusz Zupa krem z boczniaków Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli Marzena Jajko z szynką
Magiczne Życie MartyBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doskiBardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki: młoda botwinka Sposób przygotowania: 1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki. 2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody. 3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki(...)Mrożoną botwinkę rzucamy na gotującą się zupę. Nie ma potrzeby wcześniejszego jej rozmrażania. Smacznego
Kuchnia domowa AniGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami
kuchnia doskiBotwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny. Składniki: 2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana
Różowa kuchniaJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskiDelikatny KREM Z SELERA I Z ZIEMNIAKÓW sprawdzi się na szybki i... Artykuł KREM Z SELERA I ZIEMNIAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDzisiejsza propozycja śniadaniowa to owsianka z owocami. Posiłek bardzo pożywny i zdrowy. Tak podana owsianka skusi nawet małego niejadka :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka
kuchnia doskiCzereśnie. Lila pokochała te małe czerwone kuleczki tak bardzo, że jak tylko widziała szpaki grasujące na drzewie to mówiła "zostawicie, to moje tereśnie, co ja będę jadła??!!" Zupa 13:00 Zupa szpinakowa z lanymi kluskami. II Danie 16:00 Ryż z cebulką + brokuły, kalafior i marchewka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowo-kokosowe ( przepis tutaj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comIndii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek, a mieszana zacznie się pienić. Zostawiamy garnek(...)bardziej gorzkawe tofu niż pierwszy. To tofu powinno też być bardziej zwarte i zbite. - I jedno i drugie tofu nadaje się do panierowania, głębokiego smażenia, jedzenia na surowo w zupach, sałatkach czy spring rollsach. – Ściereczka to element obowiązkowy! – naszykujcie taką, której nie jest Wam żal bo na pewno zabarwi się od kurkumy – mocno farbuje
Karo in the KitchenŚwietna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj
Zasmakuj KuchniCo roku na przełomie maja i czerwca wyczekuję kiedy polskie sklepy zaczną sprowadzać młodą kapustę, bo tylko tak mogę ją kupić. W końcu się doczekałam i
kuchnia doski