zupa z selera - 5925 przepisów (strona:297/395)

Gulasz z pieczarkami 143

zawarty w mięsie świetnie rozprowadza po nim smak i nadaje soczystości. Gulaszu nie należy też zbyt długo gotować, gdyż mięso bardzo mocno się porozpada i wyjdzie z niego gęsta zupa. Mięso na gulasz przed smażeniem najlepiej obtoczyć w mące, która podczas gotowania pięknie zagęści gulasz. W sezonie pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Gulasz z pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami(...)porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie Składniki na gulasz z pieczarkami: 1,2 kg łopatki wieprzowej 400 g pieczarek 2 marchewki 3 cebule 4 ząbki czosnku korzeń selera papryka czerwona natka pietruszki 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki

Gotuj w domu
PYSZNY KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 99

Nareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem. Składniki

Cytryna&Co.
Zupa kalafiorowa z pulpetami drobiowymi 267

SKŁADNIKI:  ( 4 porcje po 300g )              1 porcja = 197 kcal łyżka oliwy z oliwek cebulka pietruszka 2 marchewki 1/4

Atlas Smaków
Barszcz ukraiński jarski 101

koperek sól pieprz cukier   Przygotowanie   Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ). Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem, poddusiłem(...)sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Grzyby na obiad wg przepisu mojej babci 146

patelni lub brytfannie rozpuścić 2-3 łyżki masła. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, mały pęczek natki pietruszki i gałązkę natki selera również umyć i posiekać. Cebulę, pietruszkę i seler wrzucić do masła i smażyć około 5 minut, następnie dodać grzyby, wymieszać i nadal przez chwilę smażyć. Na koniec wbić jajka mieszając i doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Całość(...)surowe, a grzyby będą wystarczająco miękkie. Uwagi: Ja jadam grzyby w taki sposób, bo bardzo lubię ich smak, jednak wiele osób woli bardziej płynną formę z dodatkiem śmietanki do zup i sosów. Możecie spróbować obu sposobów i sami zdecydować, jak Wam bardziej smakuje

Passions hobbies life
Rosół Domowy 172

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne.  Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder(...)pietruszki 3 marchewki natka pietruszki 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/2 korzenia selera cebula pieprz w ziarnach sól gałązka lubczyku  woda ok 2,5 l Przygotowanie:  Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana

ChilliJemy
rosół 154

                                               Rosół Rosół

Miód i pieprz
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 142

kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną moc miłosną. S tosowany był jako środek przywracający siły witalne(...)kobiet.  Sprawdźcie  zatem czy działa. Ja dopiero zjadłam zupkę na jego bazie więc zaczekam, aż moce zaczną działać:):):) Składniki: 1 cebula biała 2 marchewki pęczek selera naciowego por pęczek lubczyku świeżego 3 łyżki oliwy 2l wody Wykonanie: Warzywa myjemy. Cebulę, marchew, seler i por kroimy na mniejsze części, ale nie na drobno. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa

Apetyt na Zielone
Krupnik 160

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć) 2 kostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka(...)pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.) 3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki. 4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. 5. Gdy ziemniaki już będą prawie miękkie dodać lubczyk. 6. Na sam koniec zupę doprawić solą i pieprzem oraz dodać koper

A Ty Smakuj Mnie
Prosta zupa dyniowa - tylko z warzyw :) 174

Uwielbiam dynię pod każdą postacią, ale o tym już chyba wspominałam - wielokrotnie :D Mam to szczęście, że uchowały się jeszcze dwie olbrzymie dynie domowej hodowli :) Taką

Zdrowie na języku :P
Zupa grzybowa 143

 Zawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są

prawdziwe jedzenie
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 183

także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu(...)bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki

Ogrodnik w podróży
Parzybroda na pieczonym kurczaku 112

resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób. Składniki 300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka 1 łyżka smalcu z gęsi 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 4-5 ziemniaków średniej wielkości 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 l wrzątku kapusta pekińska (około 1 kg)  1 mała puszka groszku konserwowego(...)angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min. Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pasternaku i gruszek 73

powrót tej wspaniałości na nasze stoły... Ma bowiem wielki potencjał, który leży i czeka, żeby go tylko spożytkować! Kształtem pasternak przypomina pietruszkę, konsystencją miąższu - coś między pietruszką, a selerem. W smaku jest jednak zupełnie inny - słodki, łagodny i bez goryczki. Trochę jak burak, ale jednak inny... Pasternak to pasternak - jego smaku nie da się porównać! Pasternak - jak to się(...)wystarczająco jędrne, żeby jeść je na surowo, a jego struktura "gąbczeje" - wtedy zazwyczaj cukry są jeszcze bardziej wyczuwalne. Takie korzenie najlepiej upiec z odrobiną oliwy i pieprzu lub ugotować :) Zupa krem z pasternaku i gruszek Składniki: na ok 6 porcji 2 litry bulionu warzywnego 1-1,5 kg pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny

Gary Bez dna
Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 168

tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż(...)Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe! Naturalnie i zdrowo Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2018 Liczba stron: 240 Okładka: twarda

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z selera naciowego - wegańskie krewetki 211

chcemy coś słodkiego to ananas i kukurydza na pewno zapewnią taki smak... 😀      Taką opcję w ostatnią niedzielę zaserwowała Agnieszka na deser po pierwszym daniu czyli po zupie zawierającej ziemniaki. Bardzo pomysłowa alternatywa zamiast mocno węglowodanowego💣 deseru, obciążającego i zakwaszającego organizm, w postaci klasycznego ciasta🍩 lub innych kremówek🍨.     To co proponuje Agnieszka ma działanie wręcz odwrotne(...)odkwaszanie🍏 organizmu to fundament dla naszego zdrowia i zadbania o stan homeostazy naszego organizmu na wszystkich poziomach naszego funkcjonowania... 💚 P.S. Nie wiem jak wam ale mnie się kawałki selera naciowego kojarzą z krewetkami... 😁 Składniki: 7 łodyg selera naciowego puszka ananasa puszka kukurydzy łyżka natki pietruszki majonez (weganie użyją swojego majonezu wegańskiego) Wegańskie krewetki Przygotowanie:      Łodygi selera myjemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 132

zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany(...)suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki

Codziennik Kuchenny
Wegetariańska zupa z soczewicy! 110

Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy(...)puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet z bakłażana i cukinii 655

szczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :) Pasztet z bakłażana i cukinii   Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk(...)szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić i już mam bazę pod dowolną zupę). Bakłażana, cukinię i cebule obieram i kostkę w kostkę. Czosnek miażdżę i siekam. Cebulę smażę do zeszklenia na oleju, następnie dodaję czosnek i warzywa. Podsmażam do zmięknięcia warzyw. Pomidory kroję

VegUlka
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 277

bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół(...)perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak

Smaczne Zdrowe
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami 503

Czerwony   barszcz   z   postnymi   uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie   Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Marchewkowy żurek 135

Żurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty

Szefowa kuchni
Grochówa na wędzonych golonkach 185

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie

Różowa kuchnia
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 179

  Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona

Symfonia smakowa
Barszcz czysty do picia 115

Zawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny

Smaki Ewy