jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej(...)maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest
Kulinarne przemysleniazdejmujemy w powierzchni bulionu szumowiny (ja robię to sitkiem, dzięki czemu idzie mi to sprawniej i usuwam więcej szumów). Następnie do bulionu wkładamy obraną i umyta włoszczyznę, przy czym seler tniemy na kilka mniejszych kawałków, a 1,5 marchewki (lub 1 dużą) zostawiamy na później. Cebule opalamy na palniku kuchenki i dorzucamy do bulionu razem z pieprzem, zielem angielskim(...)marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjitylko do albo siedzenia pod kocem w całości (tak, żeby tylko oczka i czubek nosa wystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy(...)litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony
Kate's Kitchenwarzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól, pieprz • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 30 g grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować(...)zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. • Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić
To co kochamZupka jest smaczna, pożywna i co najważniejsze mogą ją jeść małe dzieci. Wystarczy że przetrzemy mięsko bądź zblendujemy i wrzucimy z powrotem do zupki. Taką zupę często mama mi gotowała gdy byłam chora, teraz gotuję ja gdy mam problemy z brzuchem lub na wzmocnienie tak jak dziś gdy niestety dopadło nas mnie i męża jakieś paskudne przeziębienie i kurujemy się(...)domku właśnie takimi zdrowymi zupkami :) Składniki na 2-3 osoby około 6-8 łyżek ryżu 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 ćwiartka 1 pietruszka 1 cała marchew kawałeczek selera natka pietruszki kawałek pora dosłownie 2-3 cm 1/2 opieczonej cebulki na gazie lub na patelni warzywko używam Takiego <-- klik sól, pieprz 1. Do gotującej się wody wrzucamy umyte
Gotowanie...to proste !niebieską pleśnią/ lazur oliwa np. truflowa orzechy włoskie Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i selera, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę(...)wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy ser. Zupę bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą. Podajemy z oliwą np. truflową i siekanymi orzechami włoskimi
KuchcikoweLovesól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nastawiamy(...)buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ewentualnie dodajemy jeszcze lubczyku, pieprzu, do smaku i 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę majeranku przetartego
Mój pomysł naglazurowane i posypane sezamem i czarnuszką lizaki z tofu. Koniecznie podawaj je tuż po usmażeniu. Po ostygnięciu też są pyszne, ale stają się bardziej gumowe, a mniej chrupkie. Zupę należy przygotować na bulionie warzywnym. Poniżej podaję przepis na aromatyczny i mocny wywar, który przyda się jako baza do wielu dań. Warto przygotować go więcej i zamrozić np. w formie(...)łyżki syropu klonowego natka pietruszki Wywar warzywny: Posiekaj 2 cebule i podsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj obrane i pokrojone: 4 marchewki, dwie pietruszki, 1 mały seler, por. Podsmaż chwilę razem i podlej odrobiną sosu sojowego i białego wina, dolej 1 litr wody. Dorzuć 2 listki laurowe, 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia
Roślinna - blog wegańskizrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów(...)cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona gałka muszkatołowa - na czubku łyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku Soczewicę ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś zapraszam na szybkom i smaczną zupkę krem z pieczarkami i mlekiem kokosowym , super się sprawdza na rozgrzanie się po przyjściu z
Mój SmakCześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się
blog.moje-pasje.infoOj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia
R'n'G KitchenUwielbiam fasolkę chyba pod każdą postacią. Przez kilka ostatnich dni było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie
Smakołyki AsiFasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka
nietadietasól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nastawiamy(...)buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ewentualnie dodajemy jeszcze lubczyku, pieprzu, do smaku i 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę majeranku przetartego
Mój pomysł na