przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część(...)kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję. Do garnka włożyć umyte, poodcinane
Smaczne ZdroweJak już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów
Ala piecze i gotujecebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem(...)się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko(...)płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania. Bulion można połączyć z każdym warzywem, zmiksować i mamy pyszną zupę! Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z garnka. Ubijamy białko i wrzucamy do rosołu. Wszystkie nieczystości osiądą na białku i z łatwością i bez straty czasu je wyciągniecie. Przed podaniem rosół zagotowujemy
BaRepasWpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki
kuron.com.plWitajcie, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią. Barszcz ukraiński z zakwasem
Kuchnia moimi oczamiJesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W
wesoła kuchniaTym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo
Niespełnione zdolności kulinarneNa grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać... Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba
Miksturowniklubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować(...)dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat) Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka lubczyku łyżka natki pietruszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 l wody 2-3 łyżki oliwy
pyszne zdrowościDzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego(...)barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Skladnik na 6 porcji: 800 g buraczkow 2 marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem(...)papryki w proszku 3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki majeranek sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz(...)starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 3 minuty. 3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić, zupa nabierze delikatnego aromatu) i ponownie gotujemy 2 minuty. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, przykrywamy
Kuchnia PrezydentowejDomowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien
Karo in the Kitchen