zupa z selera - 5925 przepisów (strona:171/395)

Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką 140

ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.  Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1 marchew 1/2 średniego selera 1/2 niewielkiej cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 listki laurowe kilka

Czerwień i błękit
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 185

Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory

Truskawkowa Fiesta
zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 107

może się nie udać! Jest nie tylko prosta, ale i wyjątkowo smaczna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. składniki: zupa garnek 3-4 litrowy 5 ogórków małosolnych+ 2-3 nabierki soku z ogórków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1-2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego oraz

Ugotujmy Coś
Pasztet warzywny 152

była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki (podsmażoną cebulę z czosnkiem, ugotowane warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 104

Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco płynu. Gdy seler jest miękki lekko go studzimy i miksujemy z zielonym pieprzem. Podgrzewamy, doprawiamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą konsystencję- gęstej zupy krem, więc w razie konieczności pogotujcie na małym ogniu, by odparować nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia

Pichceniomania
Zupa krem z dyni 88

moim blogu, który należy do grupy 'samo robiących się', ponieważ jedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła *  Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki

Klasyka Gotowania
Zupa grzybowa 219

Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie

Jacob Tastes
pomidorowa z makaronem wegetariańska 119

Pomidorową zupę każdy zna i zapewne każdy gotuje..Ja proponuje zupę w nieco innej odsłonie taka jakami smakuje czyli moja subiektywna ocena 🙂 .. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 /3 selera 1/2 białej częsci pora 1/2 litra soku pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1/2 cebuli przypalona na gazie 1 kostka bulionu warzywnego 2 łyżki masła

Ugotujmy Coś
Pieczone pierogi z mięsem 177

łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną

Codziennik Kuchenny
Wegańska zupa fasolowa z warzywami 123

Zupa fasolowa z warzywami Składniki: 150 g białej fasolki 100 g czerwonej fasolki 3 marchewki 4 ziemniaki 1 pasternak seler naciowy por 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól kminek ziele angielskie 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) przełożyłam do garnka. Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do fasoli. Dodałam oliwę

nietadieta
Ogórkowa na Dzień Taty! 228

zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę

Miksturownik
Zupa prawie cygańska. 107

Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 2 małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków 2-3 ząbki

Kuchnia Beaty
Sycąca zupa krem z kurczakiem 203

minut. Zdejmij garnek z ognia. Wyłów liście laurowe. Do miękkich brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki.  Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym

Anioszek w kuchni
Zupa z dyni z krewetkami 96

sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około 200 gram ) 100 ml mleczka kokosowego Wykonanie

Smaki Ewy
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1099

litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe. Lekko osolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Obrać cebulę, seler i pietruszkę i wrzucić je do garnka. Gotować barszcz na mniejszym ogniu przez ok. 25 minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki

Katsuumi
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 182

talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty.   * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml.   Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 średnie pietruszki 3 średnie marchewki 3 duże ząbki czosnku 2 średnie całe pory 2 średnie cebule

Moja Delicja
Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie 159

ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni. Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie        SKŁADNIKI: 4 ziemniaki (duże)  2 surowe kiełbaski  1 marchewka mała  1 pietruszka mała  kawałek selera  1 ząbek czosnku  1 kostka rosołowa  liść laurowy  ziele angielskie - 3 ziarenka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa orkiszowa 204

Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.   Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni 181

czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki

Truskawkowa Fiesta
Domowy rosół z kluseczkami 378

kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brak tytułu 158

stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku

kolorowotorcikowo
rosół idealny 98

Król wśród zup. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie,  że to nasza zupa narodowa. Nierozłączny z niedzielnym obiadem. Ile głów tyle sposobów na ten idealny, najlepszy, najbardziej złoty i klarowny.  No właśnie, jeżeli o klarowność idzie to pierwszą wodę po zagotowaniu kurczaka wylać, czy zebrać szum?  Ja jestem zwolenniczką drugiej metody. Wraz z pierwszą wodą wylewamy bowiem smak(...)rosole aż trafią do naszych brzuchów. Za wyjątkiem selera, który daję w dużym kawałku i wyjmuję po ugotowaniu, lub spoczywa sobie w garnku nieruszony, aż pokaże się dno. Zdaję sobie sprawę(acz nie rozumiem), że są i tacy, którzy żadnych pływających warzyw nie tolerują, a zatem warzywa wtedy sio z zupy.  Co aby rosół był cudownie złocisty

Cook&Love
Rosół z ciecierzycą i makaronem 148

ugotuję, ale odrobinę go urozmaicę. Dodatek ciecierzycy był strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że zupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest syta.  Składniki (6 porcji) -1 szkl. ciecierzycy -1 ćwiartka z kurczaka (ew. kadłub) -2 małe marchewki -pietruszka -kawałek selera -liście selera -1 cebula -mały pęczek natki pietruszki -2 liście laurowe -ziele angielskie -sól(...)pietruszkę, seler, liście selera, cebulę), umyć, obrać i włożyć do wrzątku. Dodać pół pęczka natki pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć ćwiartkę kurczaka i gotować ok pół godziny. Bulion przecedzić. Do klarownego bulionu włożyć ciecierzycę i makaron. Gotować do miękkości ciecierzycy i makaronu. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do zupy. Podawać gorącą z natką

Zielona Kuchnia
EXPRESOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ + FILMIK 100

Żurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik(...)SKŁADNIKI : 150 g boczku wędzonego 1-2 białe kiełbasy 1 cebula, marchew, pietruszka  2-3 ziemniaki  kawałek selera 200 ml zakwasu na żurek 2 l wody 1 łyżka jarzynki naturalnej sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 4 ząbki czosnku  3- jajka ugotowane na twardo

Kulinarne Fantazje Marioli
POMIDORÓWKA Z DORSZEM I RYŻEM 136

przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę! Wybierając się po składniki na zupę warto wcześniej przeglądnąć gazetki promocyjne, np, Biedronki →  klik , można zaoszczędzić wtedy parę groszy 💰.  Ja tak zrobiłam 😀 Składniki: 1-2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 ząbek czosnku 1 cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej(...)gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
zupa ziemniaczana 125

składniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok. 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu ok. 2 łyżki masła szczypiorek do podania sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki(...)garnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Domowy Smak Jedzenia
Krem z kalafiora na bulionie z kości wędzonych ze smażonymi boczniakami. 182

Wczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki -2 pietruszki -kawałek selera -dwa ząbki czosnku -liście z kalafiora -cebula podpalona -kilka liści laurowych -kilka kulek ziela angielskiego -sól -pieprz ziarnisty czarny Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy(...)śmietany 12% przed zmiksowaniem. Różdżki kalafiora kroimy na grube pasy i grillujemy posolone i skropione oliwą. Boczniaki smażymy na maśle, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Do miseczki nalewamy zupę, posypujemy serem i wykładamy kalafior z boczniakami. Dodałem zielonej pietruszki

BaRepas
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 159

Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :)  Składniki: 0,5 kg mięsa  mięsa z indyka  włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki  1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)masę i formujemy małe pulpeciki. D o garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.   zupa kalafiorowa

Bon Appetit Małgorzaty
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 124

łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą (ok. 2,5 l), dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy

Qchnia po prostu
Krem z pieczonych buraków 166

cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody. Krem z buraków podajemy z kawałkami

Kuchenne Wariacje
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 142

kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt.  por 1 szt. cebuli  2-3 szt grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe(...)liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki 20 dag. wędzonego boczku sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, oraz myjemy i gotujemy. Przed końcem gotowania

kgwjanczewo
Zupa czosnkowa z jajkiem w koszulce i grzankami 186

łagodna w smaku, mimo czosnkowego aromatu. Dodatkami jest jajko w koszulce o kremowej konsystencji żółtka oraz chrupiące grzanki. Zupa, która na stałe zagościła w moim jesienno – zimowym menu. Składniki: 2 l wywaru (ja użyłam drobiowego) 600 g gotowanych białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, ziemniaki) 1 główka czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majeranku chleb na grzanki oliwa z oliwek(...)białko zawinie się na żółtko. Gotujemy na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć) 3 minuty tak, aby białko było ścięte a żółtko płynne. Jajko wykładaj ostrożnie łyżką cedzakową. ZUPA KREM CZOSNKOWY Wywar łączymy z ugotowanymi warzywami, 5 łyżkami oliwy, w której gotował się czosnek oraz przetartym czosnkiem. Blendujemy na gładki krem. Całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę zabielamy słodką

Kierunekuchnia
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 226

chili 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli  3 łyżki śmietanki 30% ZUPA 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki(...)zobaczycie u Kasi , w dodatku sfotografowaną krok po kroku, więc ja nie będę się produkować, bo lepiej na pewno tego nie zrobię. :) Wpisałam tylko skład, jaki zastosowałam w swojej zupie. Moje klopsiki były całkiem malutkie, nieco większe od orzecha laskowego, bo faktycznie im mniejsze, tym lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo

Kuchnia Prezydentowej