zupa z selera - 5925 przepisów (strona:165/395)

Zupa z czerwonej soczewicy 127

muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka sól pieprz papryka ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać(...)drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 343

piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion(...)przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa w 30 minut 122

średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler i gotować do miękkości, około 8-10 minut. W rondelku wymieszac mąke ,posiekany czosnek i tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania  .Szynke podsmażyć ,aby była lekko chrupiąca i odstawić.Do zupy doddać mleko i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć

w mojej kuchni
Zupa krem z białych warzyw z orzechami 143

popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w  krainie zmysłów!  Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki  1 białą część pora  1-1,5 litra bulionu warzywnego(...)mieszamy ze sobą.  Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem.  Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą.  Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym

Bananowe Pole
ZUPA KURKOWA 119

Pyszna zupa kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam!   Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera(...)cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek

Kuchnia MagdaLeny
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 168

olej do  smażenia         margaryna – 1 łyżka         mąka – 2 łyżki Ugotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie(...)oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny ( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić   wodę i następnie gotować do miękkości.  Flaki

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 112

Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam.                                                                         Składniki : 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy  1 cebula 2 łyżki masła włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler(...)ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem.  Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA POMIDOROWO-SEROWA Z BROKUŁAMI 192

Zupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 podudzie z kurczaka 1/2 brokuła 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów garść makaronu ryżowego 100 g serka topionego bez dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie(...)zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 min. W tym czasie, obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przysmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Harira - pożywna zupa marokańska 124

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody(...)selera naciowego pokrojone w kostkę  1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3  łyżki oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku   Uwaga - zupę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zupa krem marchewkowo-porowa 118

Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(.   Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama

Trufelkowo
Zupa gołąbkowa 1102

miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować

Kuchnia domowa Ani
Zupa czosnkowa 159

Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Smaki Ewy
Barszcz ukraiński 121

zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane(...)Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego

Di gotuje
Zupa koperkowo- warzywna 130

miłości w jednym garnku! A przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku  dwie gałązki natki pietruszki  trzy cebulki dymki(...)suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Mango Papaja
Zupa pieczarkowa z makaronem (pieczarki smażone) 133

Zupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna. Przeważnie robię ją z ziemniakami - klik , ale z makaronem również świetnie smakuje.   Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam! mięso na wywar 300-400g pieczarek 1 cebula (duża) 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora 3 czubate łyżki(...)dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli. Dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera). Całość gotować do miękkości. W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać. Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania. Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować

Di gotuje