Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieczerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki
Truskawkowa Fiestakurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku
kolorowotorcikowoKról wśród zup. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to nasza zupa narodowa. Nierozłączny z niedzielnym obiadem. Ile głów tyle sposobów na ten idealny, najlepszy, najbardziej złoty i klarowny. No właśnie, jeżeli o klarowność idzie to pierwszą wodę po zagotowaniu kurczaka wylać, czy zebrać szum? Ja jestem zwolenniczką drugiej metody. Wraz z pierwszą wodą wylewamy bowiem smak(...)rosole aż trafią do naszych brzuchów. Za wyjątkiem selera, który daję w dużym kawałku i wyjmuję po ugotowaniu, lub spoczywa sobie w garnku nieruszony, aż pokaże się dno. Zdaję sobie sprawę(acz nie rozumiem), że są i tacy, którzy żadnych pływających warzyw nie tolerują, a zatem warzywa wtedy sio z zupy. Co aby rosół był cudownie złocisty
Cook&Loveugotuję, ale odrobinę go urozmaicę. Dodatek ciecierzycy był strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że zupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest syta. Składniki (6 porcji) -1 szkl. ciecierzycy -1 ćwiartka z kurczaka (ew. kadłub) -2 małe marchewki -pietruszka -kawałek selera -liście selera -1 cebula -mały pęczek natki pietruszki -2 liście laurowe -ziele angielskie -sól(...)pietruszkę, seler, liście selera, cebulę), umyć, obrać i włożyć do wrzątku. Dodać pół pęczka natki pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć ćwiartkę kurczaka i gotować ok pół godziny. Bulion przecedzić. Do klarownego bulionu włożyć ciecierzycę i makaron. Gotować do miękkości ciecierzycy i makaronu. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do zupy. Podawać gorącą z natką
Zielona KuchniaŻurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik(...)SKŁADNIKI : 150 g boczku wędzonego 1-2 białe kiełbasy 1 cebula, marchew, pietruszka 2-3 ziemniaki kawałek selera 200 ml zakwasu na żurek 2 l wody 1 łyżka jarzynki naturalnej sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 3- jajka ugotowane na twardo
Kulinarne Fantazje Marioliprzełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę! Wybierając się po składniki na zupę warto wcześniej przeglądnąć gazetki promocyjne, np, Biedronki → klik , można zaoszczędzić wtedy parę groszy 💰. Ja tak zrobiłam 😀 Składniki: 1-2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 ząbek czosnku 1 cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej(...)gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kuchnia MagdaLenyskładniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok. 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu ok. 2 łyżki masła szczypiorek do podania sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki(...)garnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak JedzeniaWczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki -2 pietruszki -kawałek selera -dwa ząbki czosnku -liście z kalafiora -cebula podpalona -kilka liści laurowych -kilka kulek ziela angielskiego -sól -pieprz ziarnisty czarny Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy(...)śmietany 12% przed zmiksowaniem. Różdżki kalafiora kroimy na grube pasy i grillujemy posolone i skropione oliwą. Boczniaki smażymy na maśle, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Do miseczki nalewamy zupę, posypujemy serem i wykładamy kalafior z boczniakami. Dodałem zielonej pietruszki
BaRepasPożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki: 0,5 kg mięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)masę i formujemy małe pulpeciki. D o garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. zupa kalafiorowa
Bon Appetit Małgorzatyłyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą (ok. 2,5 l), dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy
Qchnia po prostucebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody. Krem z buraków podajemy z kawałkami
Kuchenne Wariacjekapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka) 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt. por 1 szt. cebuli 2-3 szt grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe(...)liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki 20 dag. wędzonego boczku sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, oraz myjemy i gotujemy. Przed końcem gotowania
kgwjanczewo