groszku i sera to pożywna i smaczna zupa, smakuje zawsze i wszędzie. Podałam ja z grzankami, jest super pyszna, polecam. Krem przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g mrożonego groszku 1 l wody 1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora 100 g serka kremowego gouda(...)dzbana Thermomixu przekładamy masło, por, seler, marchew i czosnek. Miksujemy 10 s/ o 7. Zgarniamy kopystką warzywa na dno dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną. Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki krem około
Kulinarne Fantazje Mariolimnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika(...)Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę. Dorzucić pokrojone jajka
Walijskie Pichceniezupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka gałązek(...)Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy
Smaki Ewywywarze z rybich głów i boczku. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoce morza, a następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego(...)Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania. Składniki: 2,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 liścia selera 2 liścia poru opcjonalnie 1 liść(...)się rozpuści wkładamy ziemniaki, marchewki, fasolkę. Dodajemy od razu liścia selera, pietruszki, poru i lubczyku. Gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy kalafiora i gotujemy znowu pół godziny. Pod koniec robimy zasmażkę. Masło podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni, ale nie spali. Dodajemy do zupy i mieszamy. Robimy zaklepkę. Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem, aby nie było grudek
Wołowina od rekinaRozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku umieszczamy udka(...)włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz przypieczoną na suchej patelni cebulę, wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Następnie do wywaru dodajemy opłukany ryż, całość doprawiamy solą oraz ziarenkami czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut. Opłukany koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy. Do małej miski przekładamy śmietanę
Smakowite DaniaLubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku(...)czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję. Podaję z grzankami
Takie tam pichceniefot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora
Pasje JolkiMoże pełnia sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków(...)cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię
Kuchnia Pełna PasjiMamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 liście kaffiru 400 g krewetek w pancerzu 1 papaja 165 ml mleka kokosowego 50 g ryżu natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym(...)momentu zawrzenia), przez 40 min. Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenczerwonym, a ukraińskim? Agnieszka: - Barszcz ukraiński to potrawa z dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu lub bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela(...)gotujemy jakieś 15-20 minut. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sok z cytryny (uważać aby nie przesadzić bo zupa będzie zbyt kwaśna), doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zwarzyła musi mieć temperaturę pokojową i należy ją zahartować w kilku łyżkach gorącej zupy). Jeśli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem z fasoli to po prostu zupa z fasoli, albo inaczej fasolowa, tyle tylko, że zrobiona ciut inaczej Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz(...)pieprzu dodaj słodkiej papryki. Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych modyfikacji: zamiast mleka kokosowego możesz użyć zwykłej śmietany, albo nawet jogurtu, choć tu trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 2 puszki białej fasoli (2×400 ml) 2 szalotki 3 ząbki czosnku Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki
Niedzielny kucharzPoziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast pieprzu dodaj słodkiej papryki. Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych(...)paprykowy olej 4 łyżki oleju 11/2 łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż jeszcze minutę. Krok
Niedzielny kucharzOberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych 3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka(...)kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry. Pokrojone liście, mięso oraz warzywa wkładam z powrotem do wywaru i zagotowujemy. Do zasmażki dodajemy chochlę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zasmażka: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się zarumieni
Mechanik w kuchni