zupa z ryby - 1000 przepisów (strona:36/67)

Zupa z dyni z lanymi kluskami. 224

Urlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie(...)miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 136

lidlu i jadłam po raz pierwszy. Smakują jak  zwyczajna ryba ;) Składniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki70 g mascarpone1 ogórek zielony2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksykilka rzodkiewek1 łyżeczka cukrusok z cytryny (do zupy i przegrzebek)sól, pieprz do smakuszczypiorekkoperek (do zupy i do przegrzebek)1 opakowanie

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 150

świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób(...)część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć kilka plasterków masła i posypać przygotowanymi grzankami. łosoś: Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty

W SMAK
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 160

Jestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a czasem nawet na wczoraj.Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni.Ci(...)dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech...Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa.Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser kokosowy z chia i marakują 193

Marakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie

Humanistka w kuchni
Zalewajka mojej babci. 557

Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe     Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz(...)kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 215

sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona

karmelowy
Jaki pojemnik wybrać na jedzenie do pracy? 208

jogurtu wybieram małe zamykane pudełeczko.  - Do potraw, które mają intensywny zapach (dania z dodatkiem ryb czy jajek) warto wybrać pudełka z komorami i szczelnym zamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się, gdy lunch składa się z kilku oddzielnych produktów.  - Na zupę warto wybrać specjalny pojemnik – warto upewnić się o szczelności zakrętki lub nawet… słoik.  - Jeśli chcesz swoje

Pasja Smaku
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 106

wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych po południu czy też wieczorami. Zupę tę przygotowuje się z bulionu dashi, pasty z fermentowanej soi miso oraz wielu dodatków zależnych od własnych upodobań, regionu, czy też pory roku. Dodatkami tymi może być tofu, mogą być ryby, mogą być sezonowe warzywa. Generalnie, jak chodzi o składniki miso-shiru (prócz tych podstawowych(...)pudełko z tym moim przysmakiem nie doczekało otwarcia w domu. Część wyżarłam już na galeriowym parkingu. Mniam! Kombu zaś, jak to suszone glony. Zielone i sztywne, w procesie przygotowywania zupy stają mięsiste. Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, do czego je przyrównać Kombu to kombu Wszystkie składniki na zupę dostępne są w dużych marketach lub sklepach z specjalizujących się w „kuchniach

Kate's Kitchen
Zupa krem z konfitowanego czosnku 207

można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez długi czas, a przy tym jest bardziej kruche i delikatne. Ja ta metodą przygotowałam czosnek, który stanowi bazę dzisiejszej zupy. Możecie go zamknąć

W kuchni Katie
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy

Tradycyjna Kuchnia
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 207

W związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków

Be Fit Be Strong
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 116

Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas 12 przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją : zupę z borowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu

Kulinarne przygody Gatity
Puree z selera 154

Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki

Kuchnia u Krysi
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 123

ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne

Kuchnia Bazylii
ZUPA MISO 230

Zupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba. Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek. Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania

Kasia Sarna
Mazowiecka woda śledziowa 169

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła

Bon Appetit Małgorzaty