wszystkim. W karcie znajdziemy klasyczne francuskie przystawki: grzanki z foie gras, żabie udka, ślimaki po burgundzku, zupę cebulową i ostrygi. Sałaty z kaczą piersią , wątróbką lub konfitowanymi kaczymi żołądkami. Z dań głównych boeuf bourguignon, królika w musztardzie lub konfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada(...)gęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży i nie łatwy. W końcu zaczęliśmy od zupy cebulowej opisanej w karcie jako „cebula karmelizowana w białym winie i tymianku, pod grzanką z serem gruyère” i było w niej wszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna
królestwo garówBardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry(...)garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę
Passions hobbies lifewstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraTOSKAŃSKA ZUPA CEBULOWA ... piękna, kolorowa, słoneczna, pachnąca ziołami... Moi Drodzy, Wraz z Olejami Świata, zapraszam Was w kulinarną podróż do Toskanii ! W Toskanii znajdziemy wszystko: wspaniałe wybrzeże morskie, skąd na stół trafiają ryby i owoce morza, urokliwe wzgórza z winnicami,żyzne równiny na których uprawia się warzywa i owoce.Dzikie zwierzęta i ptactwo łowne. Dzięki temu wszystkiemu kuchnia(...)toskańska obfituje w mnóstwo ciekawych przepisów, które z każdego dania uczynią istną biesiadę dla podniebienia. Moi Drodzy, przedstawiam Wam niezwykle prostą, pobudzającą apetyt zupę cebulową. Zupa powstała na bazie aromatycznej oliwy z oliwek "Oleofarm", pachnącego rozmarynu, szałwii oraz kwiatów kopru...to takie moje odkrycie cebulowej... i naprawdę pobudza zmysły. Niby takie proste, a jakże niezwykłe. Polecam przepis
Moja Książka Kucharskalnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link
Kuchnia EllieZupy * Zupy czyste i buliony * Zupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe
Zrób to smacznieRoku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka
królestwo garówkostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych
mojewypiekiinietylkoCZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują
Życie na widelcudroższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie
Karo in the Kitchenzupa ze szczupakiem Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli sok z połowy(...)imbiru. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym. Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze
Miód i pieprzrodziny. Miałam nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie(...)kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza. Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas
Chilli Czosnek i Oliwadań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść
Codzienna kuchnia niecodziennaznajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej.składniki1 duża cebula2 jajka ugotowane na twardo180 g tuńczyka w oleju z puszki2 łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wodysok z 1 cytryny14 g żelatyny5-6 ząbków czosnku zmiażdżoneprzygotowanieCebulę pokroić w kostkę
Stare GarySoljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie. U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy(...)się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia
Poezja Smaków - blog kulinarny