kilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem
R'n'G Kitchensurowego) 5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 7 cm pora 2 listki laurowe majeranek natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Całość przełożyć do garnka (boczek można dodać do zupy na końcu), zalać wodą, dodać listki laurowe i resztę pokrojonych warzyw. Gotować do miękkości
Di gotujewykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego(...)listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięliść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję
Kulinarny karnet Christopherakilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej
Smakowity Blog Kulinarnywidziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawiera także kwas foliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy(...)dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu
Życie na widelcudyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować
Wegańska kuchnia orientalnaPolsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem
R'n'G KitchenNiniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrysloncu.Po wyluskaniu okazalo sie,ze jest znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow.Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny.Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myslam o tym,by poczytac w internecie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
Kolizje Smakówcytryny sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem
PichceniomaniaPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy(...)brokuły, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNI