zupa z porów - 5432 przepisów (strona:293/363)

Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 139

zjeść, ani nerwowo szukać obiadu, gdy w pracy dopadał nas głód. Odpadły też codzienne zakupy i gotowanie wieczorem. To poczucie komfortu związanego z pełnym brzuszkiem w porze lunchu i wolne wieczory tak bardzo nam się spodobały, że postanowiliśmy to powtórzyć. W kolejną niedzielę znowu gotowaliśmy na kilka dni. Gdy zaczęliśmy szukać informacji o planowaniu posiłków (nie chcieliśmy powtarzać ciągle jednego(...)zacząć i ułożyć pierwsze menu Kiedy zaczniecie planowanie posiłków na tydzień, zauważycie, że tak naprawdę jedyny większy problem może stanowić dobór odpowiednich przepisów. Nie jest sztuką ugotować wielki garnek zupy w niedzielę i jeść ją do piątku. Ale nie o takie gotowanie chodzi. Cel jest taki, żeby było ekonomicznie (czyli nic się nie marnuje i robimy domowe odpowiedniki kupnych produktów

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 226

zjeść, ani nerwowo szukać obiadu, gdy w pracy dopadał nas głód. Odpadły też codzienne zakupy i gotowanie wieczorem. To poczucie komfortu związanego z pełnym brzuszkiem w porze lunchu i wolne wieczory tak bardzo nam się spodobały, że postanowiliśmy to powtórzyć. W kolejną niedzielę znowu gotowaliśmy na kilka dni. Gdy zaczęliśmy szukać informacji o planowaniu posiłków (nie chcieliśmy powtarzać ciągle jednego(...)zacząć i ułożyć pierwsze menu Kiedy zaczniecie planowanie posiłków na tydzień, zauważycie, że tak naprawdę jedyny większy problem może stanowić dobór odpowiednich przepisów. Nie jest sztuką ugotować wielki garnek zupy w niedzielę i jeść ją do piątku. Ale nie o takie gotowanie chodzi. Cel jest taki, żeby było ekonomicznie (czyli nic się nie marnuje i robimy domowe odpowiedniki kupnych produktów

Niedzielny kucharz
Co zrobić z kurek 130

kiedy zaczyna się „prawdziwy” sezon grzybowy. Jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi kurek, prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Wrzesień i październik to idealna pora na grzyby, a gdy jesień jest ciepła, grzyby można zbierać nawet w listopadzie! Jak przyrządzić kurki by nie były gorzkie? Kurki są bardzo popularne, aby cieszyć się nimi dłużej, można(...)znam jednego, to mój syn, który nie tyka wszelakich grzybów, nawet pieczarek. Nie wie co traci, bo kurki są w cenie! Mogą być pysznym składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych, oraz świetną bazą dla przetworów. Nie pozostaje Wam zatem nic innego, jak ruszać do lasu na grzyby lub do sklepu, a następnie skorzystać z naszych sprawdzonych przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sposoby na TANI WEGANIZM 242

najlepsze i zajadajmy się częścią natury jak najwięcej możemy:) Oto 5 sposobów   roślinożercy na tani weganizm: 1. Wyłapuj to, co najlepsze w danym okresie.  Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz(...)dojrzały "na później". Pod tym punktem mieści się też zamrażanie - w okresie letnim kupuj więcej, część zamroź, żeby w zimie wykorzystać niedostępne już owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych

Bananowe Pole
The Versatile Blogger Award - kto to wymyślił? 96

Żona by mnie zostawiła (i to pewnie nawet dla innej kobiety), moje dwa koty przestały by mnie lubić, przy najbliższej wizycie w restauracji kelner by mi wsadził palec do zupy, a co gorsza pewnie mój syn - którego nie mam - zostałby prawicowcem. No dramat pani kochana, dramat! Sodomia i Gomoria. Ja tam wolę nie ryzykować... Zatem przytoczę zasady zabawy: - nominować(...)dostałeś nagrodę kapsla!" :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 305

Czasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz(...)dodawajcie więcej.   Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy – ziołowy pieprz, zielona czubryca i kozieradka świetnie podbijają smak delikatnego, drobiowego mięsa. Jeśli jeszcze nie próbowaliście doprawić tak swoich pierogów – pora to nadrobić. Do farszu dodajemy rosół – na początek wlejcie połowę – i farsz dokładnie mieszamy. Jeśli kurczak potrzebuje więcej nawilżenia, dodajcie więcej rosołu – nadzienie musi być mocno wilgotne, kurczak powinien wchłonąć

Karo in the Kitchen
Abu-ramen 159

racji tego, że co do zasady, nie umieszczam tu przepisów na zupy (wyjątkiem są te występujące w towarzystwie dań głównych) wersja ramen, którą tu zamieszczę, jest z małą ilością wody, tzw. abu-ramen. O samym ramen i przyszłym jego pojawianiu się na naszych ulicach pisałem już tutaj , przy okazji omawiania trendów kulinarnych.  Dzisiaj skupię się na historii tego dania(...)już zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko. Zalewamy małą ilością wrzącej wody

Kryzysowa Książka Kucharska
Nakrycie pełne 143

prezentuje się gładziutki, śnieżnobiały obrus. Powinien być dobrze wyprasowany, ponieważ pomięty zepsuje estetykę nawet najpiękniej nakrytego stołu. Na „luźniejszych” imprezach ładnie też mogą prezentować się obrusy we wzór odpowiadający porze roku. Na białych obrusach pięknie będą się prezentować talerze zdobione, zaś na obrusach z nadrukiem świetnie będzie wyglądać biała porcelana. Warto zainwestować w obrus dobrej jakości, bez pretensjonalnych nadruków. Elementy(...)układamy: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do przystawki/ek. Po prawej stronie, również patrząc od środka układamy: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżka do zupy i nóż do przystawki/ek. Jeśli w planie znajduje się przystawka, którą spożywa się tylko widelcem, nóż do przystawki pomijamy. Nad górną częścią podtalerza układamy odpowiednie sztućce do deserów w kolejności

Kate's Kitchen
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek.  Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów  Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta  🍴 2.  Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów(...)sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5.  Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda.  Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście

Czarnawisienka
Serowe placki z bananem i mąką ryżową 130

użyłam po raz pierwszy. I praktycznie żadnej różnicy w smaku placków w stosunku do mąki pszennej nie zauważyłam. Może to zbyt mała liczba zjedzonych placków a może zbyt wczesna pora… W każdym razie placuszki są bardzo proste do zrobienia i polecam je każdemu. Najdłużej zajmuje samo smażenie i ubicie piany. Z resztą składników rozprawiamy się przy pomocy widelca, dzielnie(...)Smażymy na złoty kolor po każdej ze stron. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/serowe-placki-maka-ryzowa/ MieszamWGarnku Artykuł Serowe placki z bananem i mąką ryżową pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gulasz z szynki 172

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
10 zdrowych przepisów na dobry początek 146

mnie rośnie na balkonie. Jarmuż jest odporny na niskie temperatury, więc świeżym jarmużem można się delektować nawet zimą. Z jarmużu można przyrządzić pesto , sałatki jak również pożywne zupy . Quinoa czyli zdrowsze węglowodany Quinoa uważana jest za zdrową. Należy jednak zwrócić uwagę, że obok pokaźnej ilości białka zawiera również dużo węglowodanów. Dlatego jedząc quinoa lepiej ją łączyć z niskowęglowodanowymi produktami(...)delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry osobom na diecie bezglutenowej jak również osobom, które pragną ograniczyć jedzenie węglowodanów. Są smaczne i można je podać z różnymi dodatkami. Zdania na temat glutenu

codojedzenia
Naczynie szklane Neoflam 103

waza na zupę. Wlewamy zupę do środka, stawiamy na środek stołu i każdy sam się obsługuje. I od razu obiad wygląda zupełnie inaczej :) A że wspominałem wiele razy, że zupy lubię to i tutaj naczynie w ruchu ciągłym będzie. Naczynie występuje w trzech wielkościach: 1 litr, 1,5 litra i 3 litry. Ja akurat mam to środkowe. Póki co wizualno(...)kupić można na przykład tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 191

Był pyszny, słoik więc zakupiony i powędrował z nami przez pół Polski, do szafki z zapasami. Słoik ma to do siebie, że szybko jego zawartość znika, tak więc przyszła pora na samodzielne wykonanie ajwaru. Plus jak zwykle taki, że dopasowujemy ajwar do swoich gustów (u nas dość pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych(...)się pysznym smakiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ajwar-pasta-chleba-papryki-baklazanow/ BosowKuchni       Artykuł Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rozwój dziecka w 17. miesiącu (1 rok i 5 miesięcy) 178

świat wokół siebie. Nie trzyma się już kurczowo maminej spódnicy, wręcz woli być we wszystkim samodzielnym. Zuzia wie, gdzie jest mleko, więc biegnie do lodówki, gdy zbliża się pora mleka przed drzemką. Lubi bawić się sama, ale jednocześnie domaga się, by jej towarzyszyć, patrzeć i podziwiać, co robi. Na spacerze nieraz obiera własne ścieżki i protestuje, gdy je zmieniamy. Nauczyła(...)wieczorna kąpiel, a po niej kaszka, bajka i idziemy spać. Będzie jednak chciało na to wszystko wpływać, np. którymi zabawkami się dziś w kąpieli pobawi, czy jaką zje zupę na obiad. Oczywiście wybór powinien być prosty. Wiadomo, że jeśli zapytam, jaką chce zupę, dziecko mi nie odpowie. Ale jak pokażę dwie miseczki z różnymi zupami, z całą pewnością będzie zachwycona

Anioszek w kuchni
Sałatka z brokułem 256

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 179

będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi(...)godzin (bez soli)   bulion warzywny: włoszczyzna i przyprawy gotowane w 2,5 l wody przez 1,5 godziny włoszczyzna – gotowy pęczek, albo 2 marchewki, pietruszka, seler, por przyprawy – 4 liście laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca   wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody

Ugotowane pozamiatane