zupa z porów - 5432 przepisów (strona:193/363)

Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 179

moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,1 średni seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól(...)niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany.Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 148

pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki Na 4 porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka(...)garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej

kawawszklance
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 182

zwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam.  Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera · 2 korzenie pietruszki · połowa cebuli · 2 ząbki czosnku · biała część pora Przyprawy : · 4-5 ziaren ziela angielskiego · 2-3 listki laurowe · 2-3 gałązki(...)soli Sposób przygotowania:  1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez

wyjątkowa kucnia
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 182

zwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam.  Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera · 2 korzenie pietruszki · połowa cebuli · 2 ząbki czosnku · biała część pora Przyprawy : · 4-5 ziaren ziela angielskiego · 2-3 listki laurowe · 2-3 gałązki(...)soli Sposób przygotowania:  1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez

wyjątkowa kucnia
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 188

dobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu

bistro mama
Zupa szpinakowa z jajkiem 145

dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się(...)się robić miękkie ( u mnie to trwało z 15 min ) Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki: Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie  w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę

Gotowanie...to proste !
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO I PORA 152

Przygotowanie: Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Do garnka wkładam ziemniaki i marchewkę, dodaję podsmażone warzywa, zalewam wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu. Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję. Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję

JejKuchnia
Rosół 289

dosłownie kilka chwil. Rosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy(...)godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy, czy rosół jest odpowiednio słony. Jeśli trzeba to dosalamy i dodajemy pieprz do smaku. Wyłączamy gaz i wyławiamy mięso z zupy. Gotowe! * Przy alergii na białko mleka krowiego nie powinno się spożywać cielęciny. Trzeba na to zwrócić uwagę wybierając mięso na rosół

Dieta bez mleka
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 189

smak. To nie tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej(...)średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć na niedużym ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Dodać kurkumę, kolendrę i kozieradkę – przesmażyć przez chwilę

Even Better Food
Potrawy z grzybami – inspiracje 191

kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców naszych ziem – stąd tak głęboko zakorzeniły się w naszej kulturze. Grzyby można zdobyć na kilka sposobów. Przede wszystkim w odpowiedniej porze roku po deszczu znajdziemy je na leśnych polana i w lasach(...)rynku lub na bazarku. Także w tym wypadku trzeba dokładnie sprawdzić, czy są one jadalne, ponieważ nawet doświadczony grzybiarz mógł się pomylić, a skutki jego pomyłki wtedy my odczujemy. Zupa grzybowa jest znana potrawą, której przygotowanie nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Równie znany jest sos grzybowy, który świetnie się nadaje do mięs i warzyw obiadowych. Jest bardzo smaczny

Codogara
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 212

kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci bo delikatnie słodkawa. Jeżeli będzie podawana mniejszym dzieciom, to można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy  :-))  Składniki:  5 marchewek  mała część selera naciowego  1 pietruszka  1 ziemniak  biała część pora 1/2  garść orzechów włoskich(...)wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin

pieprzny smaczek
Zupa grzybowa 238

grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki :  40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić.  Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krem kalafior z kalarepą 142

tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część 1 kawałek selera korzeń bulion warzywny Winiary(...)nasion pestek dyni Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę podsmażam. Wlewam  1,5 litra wody, dodaję bulion drobiowy, kalafior różyczki i gotuję 10 minut. Po tym czasie przekładam kalafior połowę bulionu i resztę warzyw

wesoła kuchnia
BOTWINKA II 201

seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak

Walijskie Pichcenie
Kapuścianka z mięsną wkładką . 150

przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :)   Składniki : 1 kawałek  dużego  żeberka około 5 , 6  ziemniaków  2 marchewki kawałek pora  kawałek selera korzeń  natka pietruszki , kilka gałązek(...)jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili