zupa z pora - 4000 przepisów (strona:86/267)

Zupa z papryką i serem pleśniowym 144

Ostatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem z zielonego groszku z grzankami 150

Typowa grochówka to nie jest, ale zaczerpnęłam z przepisu i wyszła równie pyszna, dietetyczna i pożywna zupa. Składniki na około 4 porcje zupy 250g zielonego łuskanego groszku 3 gałązki selera naciowego 2 - 3 większe marchewki mały por papryczka chili  czerstwy chleb Groszek wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Następnie pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić

Delusional Trine
Rosół 349

figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem(...)odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności

Kolizje Smaków
Krem z jarmużu, brokuła z mlekiem kokosowym 236

Jarmuż to do tej pory przy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko mi było się do niego przekonać. Ale wzięłam byka za rogi, kupiłam paczkę jarmużu i udało się go wykorzystać w 100%. Powstała zupa, makaron na obiad, część powędrowała do porannych kanapek. Okazało się ze jarmuż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 167

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)  Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól(...)biały pieprz do smaku   Przygotowanie: Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę.  Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia.  Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut

SzczyptaSmaQ
Przepis na zupę kalafiorową 82

zupa pomidorowa - tzw. zupa pielgrzyma.  👉Jak zrobić zupę kalafiorową❓     Zrobienie zupy kalafiorowej, to aspekt budzący moje zadowolenie, aż ślinka mi już cieknie.... Zupa kalafiorowa, to zupa robiona z różnych warzyw, jednak zawsze przebija się smak kalafiora... Czy stanie się jedną z Waszych ulubionych zup? Sprawdźcie sami.       Zapraszamy na przepis na zupę kalafiorową(...)Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem: Jak zrobić zupę kalafiorową? - Przepis na warzywną zupę z kalafiora   Składniki: 500g kalafiora 1 pietruszka 2 marchewki 6 małych ziemniaków kawałek selera kawałek pora (biała część) 1/2 cebuli  40g masła lub innego tłuszczu 5 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1,5 litra bulionu warzywnego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa prowansalska - selerowa 165

Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki gałka muszkatołowa(...)groszek ptysiowy Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.   Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.   Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem

Di gotuje
Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni. 210

Rosół. Może też być brokułowa. Może? - Może nie. ;) I niech to nie będzie w żadnym wypadku recenzja dla tej zupy, bo jest świetna. Naprawdę, a dziecko niech żałuje! ;) ;) Składniki: 400 g mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa(...)warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora i czosnku. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mrożone różyczki brokułów i ponownie smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni

zadanie-gotowanie
Krupnik z grzybami wg Aleex 166

podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek pora • listek laurowy, ziele angielskie • 40 dag podgrzybków • 4 ziemniaki • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej • sól, pieprz świeżo mielony • 1 mała cebulka • natka pietruszki Sposób(...)przygotowania: 1. Udko i kawałek pora zalać zimną wodą. Zagotować. 2. Kaszę wsypać do szklanki, wypłukać, dodać do gotującego się wywaru. 3. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić na kawałki i dodać do wywaru. 4. Doprawić solą i pieprzem. 5. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. 6. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. 7. Wyjąć

W mojej kuchni
Zupa a la flaczki zwana flaczkami z kurczaka. 225

Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso(...)wywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając.  Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę

Tagebuch po polsku
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 156

następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: • kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki • 3 marchewki • cebula, kawałek pora • 2 garści świeżego szpinaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię

To co kocham
Orientalny rosół z kaczki 181

niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody(...)szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować

dom-agi.pl
Zupa z fasolki szparagowej 136

musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz 1 litr bulionu warzywnego 1/3 szklanki śmietany(...)kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno. Do garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Wiosenny rosołek z kiełkami 190

wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości

prawdziwe jedzenie