zupa z pora - 4000 przepisów (strona:54/267)

przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 185

nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża

babka w formie
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 185

lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie) 2 uda z kurczaka 2 liście laurowe kilka ziarenek

IMPRESJA SMAKU
Domowa przyprawa uniwersalna 156

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku  bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić

W królestwie smaków Beaty
Przecier pomidorowy 208

pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku

Krakowskie smaki Ani
Gotowanie na kolanie - rings onion, czyli krążki cebulowe 118

kulinarnym "Gotowanie na kolanie". Pisałem wtedy, że zamierzam przetestować wszystkie te ich kulinarne wariacje żeby sprawdzić, czy aby trujące nie są :) Przetestowałem jakiś czas temu zupę cebulową z pierwszego odcinka, teraz pora zatem na cebulowe krążki z tego samego właśnie odcinka. Cebulowe krążki okazały się całkiem fajną przekąską, tak zamiast czipsów do podgryzania przy piwie. Wyszły znacznie lepsze

Marder&Marder Manufacture
Domowy kapuśniak :) 225

smaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich(...)dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą chwilkę i wyciągamy liście pora i pietruszkę. Dodajemy ziemniaki. Możecie zaprawić zupę niewielką ilością roztworu 1/2 łyżki mąki na 1/3 szklanki wody. Wtedy zupa nieco zgęstnieje. My lubimy taki zabieg, ale nie jest on konieczny. Wyłączamy ogień

vegetanie
Zupa grzybowa, wegańska 255

Przepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis

chwile dla mnie
Barszcz wigilijny postny 235

farszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy

Stare Gary
Sałatka z czarnym ryżem 197

Ostatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos, który

Ostra na Słodko
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 206

fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 284

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać

Kulinarne przygody Gatity
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 292

popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek- 2-3 łyżki octu(...)wydłuży). Pod koniec gotowania (20-30 minut wcześniej) dodaję do garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego.Przygotowanie zupy:Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw.W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę

Smaczne Zdrowe
Klasyczny barszcz ukraiński :) 210

naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa(...)czosnek i  cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków

vegetanie
Warzywna Zupa z kurczakiem domowy belgijski przepis 109

Krótka historia warzywnej Zupy z kurczakiem Warzywna Zupa z kurczakiem, czyli Gentse Waterzooi, to jedno z najlepszych dań kuchni Belgijskiej, robionych z… ryby.  Bez wątpienia oczekujesz na wyjaśnienie, tej zagadki i nieścisłości, oczywiście postaram się ją rozwiązać. Przede wszystkim musimy wyjaśnić nazwę dania, która swoje korzenie ma od flamandzkiego słowa „zooien” co znaczy(...)było w nich już żadnych ryb i dlatego, zupa z ryby w rezultacie został zupą z kurczaka. Godne uwagi jest to, że oryginalną wersję zupy z rybą, można zjeść w nadmorskich miastach, chociażby jak Brugia. Na koniec życzę Ci smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ 60-70 minut 🇧🇪 – Belgia Warzywna Zupa z kurczakiem i potrzebne składniki 3-4 piersi

RafalCook
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej 75

gorący prysznic, ciepłe piżamy i skarpety na noc. Mój organizm domagał się ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: -3 łyżki pasty curry zielonego -3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por(...)rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. -Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. -Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Kalafiornica

To co kocham