warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można(...)wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz
PichceniomaniaChyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. Jednak zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma do niego dostęp, ale to nie problem, bo można go nabyć we wszystkich sklepach spożywczych. Oczywiście najlepszy(...)jest ten siekany. mięso na wywar 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (użyłam z Dagomy ) (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela
Di gotujeKiedyś na pomidory czekało się z utęsknieniem przez całą zimną i złą połowę roku. Potem trzeba się było nimi nacieszyć ile wlezie i znowu powiedzieć (zaśpiewać): "addio pomidory" ;) Zupy i tomaty - owszem, ale smak letniego pomidora mógł śnić się po nocach. Być może jako dziecko nie doceniałem tych spraw. Pamiętam jak kiedyś wróciłem ze szkoły i mama od progu woła(...)wiem??? pom... - pomarańcze!? ;) A były to pierwsze tego roku pomidory! Dzisiaj doceniam. Dzisiaj mogę sięgnąć po te warzywa (choć botanicznie owoce, a konkretnie - jagody) w każdej chwili. O każdej porze roku. Paradoksalnie - im są gorsze, tym droższe. O tym wszyscy wiemy i nie chcę nikogo zanudzać trywialnym marudzeniem. Nie ma na to czasu. Właśnie teraz pomidory zaczynają być dobre
zadanie-gotowanieśrednim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Zbliżają się święta, czyli czas w przeciętnym domu, spędzany głównie przy stole. Warto ugotować taki rosołek na poprawę(...)łyżka listków szałwii 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sól i pieprz świeżo zmielony 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 średniego selera około 10-12 cm pora 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie
Codzienna kuchnia niecodziennadlatego, że nie znaliśmy węgierskiego (całkiem dobrze radziliśmy sobie po rosyjsku), ale dlatego, że nikt z nas nigdy wcześniej nie widział, nie jadł, ani nie słyszał o schłodzonej waniliowej zupie z puszystymi kleksami z ubitych białek. Ten deser był olśnieniem. Był cudownym, rześkim i ogromnie radosnym odkryciem, że świat ma nam do zaoferowania tyle innych, nieznanych smaków i połączeń(...)Polskę. Widok tej wazy, słodki smak wanilii, puszystość białych obłoków piany i wszystkie emocje, jakie towarzyszyły nam podczas tego upalnego, lipcowego dnia mam w sercu do dziś. Od tamtej pory byłam na Węgrzech wielokrotnie, smakowałam wiele niezwykłych dań, w tym panierowane plastry gigantycznej...purchawki, wielkie i cienkie jak sznycle wiedeńskie. Poznałam wielu wspaniałych ludzi i odwiedziłam sporo pięknych miejsc
KUCHARNIApokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki i podsmażamy dalej. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem(...)wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ(...)najpierw namoczyć, osączyć i pokroić w paski. Dodać do włoszczyzny i gotować razem. Gorąco polecam! Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur
Pełny talerzNic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas musimy
Pyry na GazRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy PrzepisownikCzęsto kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię
Magiczne Życie Martyprawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się(...)ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego
Czary - gary w kuchniZaczął się sezon jesienny, tak więc to najlepsza pora, aby zadbać o swoją i swoich najbliższych odporność. W czasie jesiennych chłodów, pluchy, zmian temperatury bardzo łatwo przeziębić się, nabawić bólu gardła czy złapać grypę. Pierwsze chłody to idealny czas, aby zacząć rozgrzewać się od środka. Od nas samych w dużym stopniu zależy, czy nasz organizm zahartuje się(...)uodporni na bakterie, wirusy, wahania temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa
Naturalna Kuchniacytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli(...)ząbki czosnku. Dodajemy sok z jednej połowy cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy na noc w zimne miejsce. 6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle
Mój pomysł nasprawdzić. No i zadziałało! Połączenie przetestowałyśmy na 2 kobietach i 3 mężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI(...)Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy
Wypisz Wymalujnakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków 1 szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków(...)Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy
Wanilia i KardamonŻurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty
Szefowa kuchniRosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady stąd i z tego co kiedyś
Czerwony GupikBulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw. Zatem zapraszam, po przepis :) Składniki: 2 l zimnej wody skrzydełko z indyka 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera ząbek czosnku liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej łyżeczka soli, pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie(...)umyj. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem. Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut. Podaj z natką pietruszki. Smacznego
Kukuleczkiczosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam(...)nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa
Poezja smakuW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień
Apetyczna babeczkaFasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i
e-PrzepisyKulinarnedzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :Ppomidorowe firmy PUDLISZKI. Po okiem fachowców mieliśmy okazję do wprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :)Wskazówki były bezcenne.W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się(...)włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 %Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku.A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy
Proste Potrawy