ekspresowy czerwony barszczyk 343składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak Jedzenia
Barszcz ukraiński 155czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować
Gotowanie moimi oczami
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 207Dzisiaj zapraszam Was na zupę ziemniaczaną z przepisu Joanny O . Niby zwyczajną, a jednak inną niż pozostałe. Nam bardzo smakowała. Jest dość gęsta, pożywna i sycąca. Doskonale sprawdza się w ciemne, ponure i chłodne dni, kiedy dzień ucieka, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować(...)Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć
W mojej kuchni
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 114Dziś ciut inna wersja zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, niż ta którą już mam na blogu. Dzisiejsza jest jeszcze łatwiejsza. Bo nie potrzebujecie do niej bulionów, marchewek z bulionów i innych „gotowców”. Postanowiłam jeszcze bardziej ułatwić nam wszystkim sprawę. Wystarczy woda i przesmażone delikatnie surowe warzywa. A za parę dni może wyczaruję zupę z pieczonych warzyw, zobaczę(...)plasterki pora, tak samo pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w mniejsze kawałki selera, smażymy do lekkiego zrumienienia, na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wlewamy do tego wodę, całość gotujemy około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Zupę studzimy, miksujemy
Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 131Dziś ciut inna wersja zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, niż ta którą już mam na blogu. Dzisiejsza jest jeszcze łatwiejsza. Bo nie potrzebujecie do niej bulionów, marchewek z bulionów i innych „gotowców”. Postanowiłam jeszcze bardziej ułatwić nam wszystkim sprawę. Wystarczy woda i przesmażone delikatnie surowe warzywa. A za parę dni może wyczaruję zupę z pieczonych warzyw, zobaczę(...)plasterki pora, tak samo pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w mniejsze kawałki selera, smażymy do lekkiego zrumienienia, na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wlewamy do tego wodę, całość gotujemy około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Zupę studzimy, miksujemy
Kardamonovy
Zupa z ryżem i pieczarkami 206gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem
O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z soczewicą 263Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw z jej udziałem(...)por) 1 papryczka chili, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy soczewice do miękkości, dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy. Warzywa kroimy
cookpl
Krem marchewkowy 184Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu
Pyry na Gaz
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 195szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 h, a porcja 500 g powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie
Bez Cebuli
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 422później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże cebule zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego ) 2 główki czosnku 3 sporej wielkości korzenie pietruszki
Ogrodnik w podróży
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 250intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek. Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 155Tffuuu, ja mam w życiu jakieś zasady! Nie jadam zupy cebulowej!". Niech żałuje. Zupa jest pyszna i cała dla mnie :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z białych warzyw 160Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie
Milion Smaków
bulion warzywny – przepis podstawowy 189przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól
zabawa smakiem