zupa z pora - 4000 przepisów (strona:164/267)

Zupa czeska - kulajda 206

tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka , dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki:50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek(...)podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę śmietaną ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 listek laurowy 1 marchewka1 pietruszka 1 por ziele angielskie ( 2-3 ziarenka )sól, pieprz , majeranek2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1  udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę

pieprzny smaczek
Zupa pomidorowa mojej Mamy 229

wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej(...)jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy makaron: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju

Kuchnia Prezydentowej
Koperkowa zupa ryżowa z bobem 158

oraz świeżym koperkiem. Zupa przygotowywana na dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek(...)listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Zupa tajska 56

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa tajska to doskonały przepis na orientalny obiad, który zachwyci domowników. Składniki: pierś z indyka 3 papryki (żółta, czerwona, zielona) bulion warzywny mleko koksowe (1 szklanka 250 ml) curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy cienki makaron ryżowy Sposób przygotowania: Gotuję bulion warzywny na pietruszce, dwóch marchewkach, selerze, porze, dwóch cebulach i dwóch(...)gotuje razem. Na koniec dodaje szklankę mleka kokosowego i doprawiam curry, solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem w proszku. Podaje z ugotowanym makaronem ryżowym. Autor przepisu: Ewelina Borkowska Artykuł Zupa tajska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ekstra kremowa zupa pomidorowa z czarnuszką 218

rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się(...)Szumujemy a następnie wrzucamy: marchew, seler, korzeń pietruszki, pora, pokrojone pomidory, przypaloną cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu 45minut. 3/ Gotowy wywar blendujemy mikserem na jednolitą konsystencję, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, garstkę czarnuszki i dokładnie wszystko mieszamy na małym gazie. Po kilku minutach ściągamy zupę i dodajemy śmietanki mieszając wszystko dokładnie. 4/ Podajemy zupę

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa botwinkowa 196

selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować

Monia miesza i gotuje
Bulion warzywny intensywny w smaku 59

Wywar z warzyw korzeniowych. BULION WARZYWNY SKŁADNIKI 2-3 marchewki; 3-4 pietruszki; natka pietruszki; 2 cebule; 1 por; kawałek selera; 2 ząbki czosnku; 3 kulki

Kuchnia Tomka
Domowy rosół 218

się kupować odpowiednią wołowinę (od pań ze stoiska mięsnego firmy Sokołów) gotuję tę zupę tak: Składniki na duuuży garnek: ładny kawałek wołowiny rosołowej (ja kupuję ok. 500 g tzw. „łaty”) dwie ćwiartki z kurczaka albo szyja z indyka 5-6 marchewek pietruszka seler por (jak mały to dwa) cebula teraz mnie zabijecie ale 2 kostki rosołowe, drobiowa

Mama z miasta
Krupnik jaglany z grzybami 117

Zupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy

R'n'G Kitchen
Zupa buraczana 123

jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną 35 min ok. 3,5 l składniki: 4-5 skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy

Ania i Marcin gotują
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 165

składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego

Bon Appetit Małgorzaty
Krupnik 156

Krupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie

W kuchni u Moniki
Krem z cukinii i pora z groszkiem ptysiowym 147

Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana

kulinarnyJa
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 177

warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy  250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka

Basia w kuchni
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 187

wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie dania. W książce można znaleźć przepisy na takie ekstrawaganckie smakołyki, jak: „zupę żółwiową” czy też dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie

Przepisy Aleksandry