zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:51/164)

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 193

Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł

Buniabaje w kuchni
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 284

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe

W kuchni Karmel-itki
Zupa z kiszoną kalerosse 140

zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik z kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kapuśniak z kiszonej kapusty 156

dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.  Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.   Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod  przykryciem  na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 912

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula

Szalona Kuchnia Eweliny
Łazanki 107

kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem do tradycyjnej zupy grzybowej. Poniżej przedstawiam przepis na łazanki z kapustą świeżą i kiszoną, i smażonym... Tryb czytania Artykuł Łazanki pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 138

Ostatnio jak sprawdzałam wyszukiwanie słów kluczowych na naszym blogu, zauważyłam że  obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę z kurkami. Młoda kapusta jest już bardzo tania.  A wiosna bez dań z młodą kapustą nie może się obejść. jednak przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy;) A na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 223

Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty Kapuśniak , to świetna zupka , szczególnie ceniona przez moich domowników zimą . Gorący , sycący i kwaśniutki ..pyszniutki " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 187

kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM. Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków(...)Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dołożyć pokrojone ziemniaki i podsmażoną kiełbasę wraz ze schabem i gotować jeszcze około 40 minut. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym oraz

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa a'la minestrone z pesto pomidorowym 144

szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion z warzyw jak na rosół ( bez kapusty ). W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę  cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię. Podsmażamy wszystko razem ok.3

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 254

golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki

Stare Gary
Gołabki – foto instrukcja i sos kurkowy 169

Myślę, że ile osób, tyle przepisów na gołabki. Ja sama nie mam jednego powtarzanego zawsze przepisu. Moja mama robiła gołabki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu

Polska Zupa
Wegańska zupa z tofu, Big Salad (Seinfeld) 190

jedna z najlepszych zup, jakie jadłam. Pochodzi z Japonii, gdzie zupy podaje się razem z innymi potrawami, a często na zakończenie posiłku. P. S. Tofu dostaniecie w większym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka(...)gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej zupą, posyp zieleniną i podawaj. The Big Salad (Season 6, Episode 2) Ordering a big salad, not paying for it and taking

Qlinarnie i Qlinarnie