zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:53/164)

Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 160

groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane(...)paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką

R'n'G Kitchen
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 145

umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj. Żurek chrzanowy Żurek z chrzanem to tradycyjna potrawa regionalna na świąteczne przejedzenie.Chrzan roślinny antybiotyk, który poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Idealna sprawa

Ugotowane pozamiatane
Zupa warzywna na rosole 184

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone

R'n'G Kitchen
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 407

zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa(...)awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii

Ola la LCHF
Laksa 209

przybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki soi, zalewamy bardzo gorącą zupą, posypujemy zieloną cebulką i kolendrą. Zjadamy natychmiast, póki gorące. Przepyszne! Zupa zgłoszona do powyższej akcji

Kuchnia Prezydentowej
Zupa cebulowa z grzankami 198

olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową.  Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek  1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz

Gosia gotuje
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 200

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka

Dzieje kuchennej Wiewióry
KAPUŚNIAK MAZURSKI 198

kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Młoda kapusta słodko-kwaśna 312

tradycyjne polskie przepisy, które wpisały się w kanon tradycyjnej kuchni  polskiej. Ostatnio też sprawdzałam co jest poszukiwane na naszym blogu przez wyszukiwarkę google. Obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę. Młoda kapusta jest w tej chwili bardzo tania.  A lato bez dań z dodatkiem młodej kapusty nie może się obejść. Przepisów na młodą kapustę jest tyle

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gołąbkowa 130

Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona... a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela

Kardamonovy
Żurek z kapustą kiszoną 108

wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne. Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle

R'n'G Kitchen
Zupa postna z Wołynia 143

zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorowy kapuśniak 364

jedną z nich, mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup.  Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie(...)płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.  Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.  Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia.  Do zupy dodajemy ziemniaki i kiełbasę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.  Na koniec doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3359

Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment. Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać. Czas : 45 minut Składniki

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 225

Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą

Jemy Pijemy