lata w słoikach. A posłużą nam w tym celu pomidory. Na blogu znajduje się kilka przepisów na pomidorowe przetwory, jak choćby domowy ketchup czy dżem pomidorowy . Postaramy się wzbogacić tę listę o kilka nowych, ciekawych pozycji. A, że do wszelkich słoiczkowych haseł mam ogromny sentyment (takim hasłem zaczynaliśmy naszą przygodę z blogiem), tym bardziej nie mogę(...)się doczekać naszych pomidorowych przetworów. Zatem do dzieła
zadanie-gotowaniezgęstniał jeszcze dogotowujemy - czas zależy od nas, ale 15 min chyba będzie wystarczający :) w związku z tym, że właścicielka tych rączek uwielbia pomidorową i makaron w sosie pomidorowym - mogę w kuchni siedzieć długo byleby mieć zapas na zimę :) Smacznego
Gotowanie z pasjąsprawiają, że ciasto jest kruche i nawet na zimno nie staje się gumowe. O tym też wcześniej nie wiedziałam ;) Aha, pod przepisem na ciasto mały bonus - przepis na sos pomidorowy, również autorstwa mojej Siostry. Pychota ;) Bardzo polecam :) Ciasto można przygotować wieczór wcześniej, umieścić w misce, nakryć ją folią spożywczą i od razu włożyć do lodówki. Następnego dnia, około 2 godziny(...)części uformować w zwartą kulę, następnie rozciągnąć tę kulę w dłoniach na wielkość formy, przełożyć na blachy posmarowane olejem, naciągając ciasto do brzegów blachy. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C i piec około 12 minut, do ładnego wypieczenia spodu. UWAGA: Najlepsza opcja pieczenia pizzy to grzanie góra - dół, jeśli
Opowieści z piekarnikaWodę, ocet i cukier zagotować, zalać warzywa, gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić
Obiad gotowyPyszny aromatyczny sos pomidorowy zrobiony na bazie passaty Jamar . sos ten robiłam z domowego przecieru i muszę stwierdzić że passata w niczym nie odbiega smakiem od tej domowej. Sos wyszedł taki sam jak zawsze robię. Nie ma żadnych udziwniaczy smakowych co jest bardzo ważne dla mnie. Mogę z czystym sumieniem polecić. 700 ml passaty pomidorowej Jamar 2 cebule(...)makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią i oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente
wesoła kuchniapiekarniku do 190 st.C przez 20 minut. Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć cienko pokrojone plasterki sera. Następnie układać ulubione dodatki. Ja położyłam oliwki pokrojone w plasterki, paprykę w kostkę i trochę tuńczyka z puszki
Fabryka pomysłówskładniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano oliwa sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w plasterki (ja pokroiłam w poprzek), oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażymy na tłuszczu przez ok. 2-3 min. z każdej strony(...)dusimy. Następnie dodajemy passatę pomidorową, bazylię, oregano, sól i pieprz. Sos gotujemy na średnim ogniu przez ok.15 min. W niedużym naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów cukinii, warstwę serów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki skrapiamy oliwą. Zapiekamy przez ok. 30 min. w 180st.C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 15 min. i podajemy
Domowy Smak Jedzeniacieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Pieczarki, dokładnie oczyszczone, kroimy na plasterki. Na cieście posmarowanym sosem pomidorowym rozkładamy plasterki cukinii i pieczarek oraz piórka cebuli. Posypujemy solą i suszonym oregano. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 - 220 st. C. Gotową pizzę posypujemy czarnuszką i posiekaną natką
Moja smaczna kuchniaprzyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja na lekki posiłek. Polecam! Składniki(...)wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 małej cebuli 1 mały pomidor 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my lubimy mocno pomidorowy, ale można użyć mniej) 2 łyżki octu balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy
Lamarida.plprzepis na ogórki w zalewie pomidorowej. Przepis już wypróbowałam kilkukrotnie. Ogórki wyszły bardzo smaczne. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www.mojegotowanie.pl Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej Przygotuj wagę kuchenną, szklankę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, słoiki, dużą miskę, durszlak, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 2,5 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 2 łyżki soli, 1 koncentrat(...)pomidorowy, Zalewa: 0,5 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki octu, sól. Słoiki wymyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na plasterki (możesz wykorzystać do tego odpowiednią tarkę). Cebulę obierz z łupinek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do miski przełóż cebulę i ogórki. Do warzyw wsyp 2 łyżki soli i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na mniej więcej
blog.moje-pasje.infososami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami
Zasmakuj KuchniSałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, awokado, serem mozzarella i pomidorowym sosem winegret to idealna propozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia minut i jest gotowa do podania. Sałatka z grillowanym kurczakiem: Składniki Ilość porcji: 4 Pierś z kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella(...)100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe – 50 g 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól Przygotowanie
ale Pyszniebędzie pulchniejsze w wypieku. Po tym czasie odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześć ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy(...)minut w temp. 150 C w termoobiegu. Pizza "Warzywko " brokuły( użyłam mrożonych - podgotowałam je ok.3 minut we wrzątku fasolka zielona( tak samo jak brokuły) kukurydza z puszki sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty starty -150 g przyprawy : oregano, bazylia, tymianek Bierzemy drugą część ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy . Następnie brokuły układamy na sos pomidorowy , fasolkę i kukurydzę. Posypujemy przyprawami
Różne smaki w kuchnidoskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy i gotujemy jeszcze 10 minut(...)gołąbki się nie przypaliły. Na liściach układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki
Dieta bez mlekaoliwki i pomidory. Wyszły smaczne, polecam. SKŁADNIKI : kalmary baby około 7-9 sztuk 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki pasty pomidorowej 100 g zielonych lub czarnych oliwek 1 cebula 1 dojrzały pomidor 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz, papryka do smaku 1/4 szklanka wytrawnego, białego wina(...)bulion, pokrojony pomidor i oliwki. Chwilkę dusimy. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego ( tego co gotujemy ) i dokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką. Kalmary podpiekamy kurtką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę
Kulinarne Fantazje Marioli