zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:85/1190)

Kasza pęczak w sosie pomidorowym z kurczakiem i warzywami. 350

Pęczak w sosie pomidorowym z warzywami i kurczakiem smakuje świetnie.Dodajemy takie warzywa,jakie(...)lubimy . Bardzo ekspresowy obiad. Składniki: Kasza pęczak ,jedna szklanka połowa piersi z kurczaka papryka por ,zielona i biała część cebulka,mała pieczarki,kilka mała puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz,ulubione dodatkowe przyprawy Kaszę płuczemy,następnie gotujemy w 3 szklankach wody 15 ,20 minut. Kurczaka kroimy na kawałki ,doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na rumiano .Do mięsa dodajemy

Ladylaura.
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 178

makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych(...)łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
ŚLEDŹ PO TATARSKU 227

.Świetna w smaku , bardzo estetyczna w podaniu.Świetnie się sprawdza na przyjęciach , spotkaniach .Polecam ten przepis ogromnie. 60 dag.matiasów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki sól i pieprz *************************************  Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką.Dodajemy po troszku oleju ,stale mieszając , aby utworzyła się konsystencja przypominająca " tatara ".Posypujemy posiekanym w kostkę ugotowanym jajkiem i drobno posiekaną matką pietruszki.Podajemy z pieczywem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowy sos barbecue 143

Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut

Bajeczna Kuchnia
Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 150

szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 2 małe dojrzałe pomidory 1 mała cebula czerwona 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu(...)tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika

Smak mojego domu
Bigos 313

bigosu dodaje cukier albo miód, jednak ja osobiście wolę zdecydowanie przecier pomidorowy, choć według Wikipedii nie był on używany w staropolskiej kuchni. Pamiętaj tylko, że bigos z przecierem pomidorowym łatwiej się przypala, więc trzeba częściej mieszać. Bigos ma mało węglowodanów i mogą go spożywać ludzie chorzy na cukrzycę , na diecie SCD , martwiący się swoją wagą , trądzikiem , zgagą/wrzodami , poziomem

PaleoSMAK
Fasolka po bretońsku 161

reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką. Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut

R'n'G Kitchen
Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 302

głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.  Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie.  Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków, na to położyć liść(...)Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym

Darcia w kuchni
Ryba po grecku 157

Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć

Z Kuchni Do Kuchni
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 250

soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić(...)patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut. Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników. Gulasz doprawić

kolorowotorcikowo
Pulled pork w sosie pomidorowym 134

formie kanapki ale również z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą pod pomidorowa pierzynką 215

aromatyczny, podzielny i szybko znika z talerzy? Jeżeli takie lubicie to polecam Wam takiego kurczaczka, który praktycznie sam się robi. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 250 ml passaty pomidorowej duża kulka mozzarelli  3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 3-4 łyżki oliwy po pół łyżeczki: zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, oregano sól, pieprz  Przygotowanie: Kurczaka(...)miseczki, dodajemy sól, pieprz, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy piersi. Dpo drugiej miseczki wlewamy passatę, którą solimy i pieprzymy. Świeżą bazylie siekamy i łączymy z sosem pomidorowym. 1/3 sosu rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nim kurczaka. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdą część kurczaka kładziemy ser i polewamy je pozostałym sosem. Wstawiamy do rozgrzanego

ChilliJemy
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 178

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości(...)cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem

Nie tylko w kuchni
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 221

podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy:  2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki

Monia miesza i gotuje
Zjedz Berlin. Currywurst. 150

sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała  na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz

Fiolka w kuchni