zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:449/1196)

Burrito 218

mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego

Pudełko rozmaitości
Biała fasolka z cielęcymi kiełbaskami w sosie pomidorowym z grzankami czosnkowymi. 183

pieprz, sól -sos sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu i nacieramy obranym ząbkiem czosnku

BaRepas
Fasolka po bretońsku 259

oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć(...)garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.  W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz.  Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę

Monia miesza i gotuje
Pesto z czosnku niedźwiedziego 155

smaczne. Wykorzystacie je do makaronu, sałatek, kanapek. Doskonale smakuje również z jajkami, jako dodatek zamiast majonezu :-). Zajrzyjcie też po przepisy na pesto z liści rzodkiewki pesto z rukoli pesto pomidorowe Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 247

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała

kulinarnyJa
Smażone talarki ziemniaczane (z surowych ziemniaków) 313

partiami smażyć ziemniaki. Muszą uzyskać złoty kolor. Usmażone ziemniaki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawać. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym

Ugotować
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 294

obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz     PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne.     UWAGI: - sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały się pulpeciki, - do gotującego się rosołu, po wyjęciu pulpecików możemy dodać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kurczak w jogurtowym curry 210

kolorze jesieni: żółty,czerwony, pomarańczowy... i padło na kurczaka w sosie curry. Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 małe kubki jogurtu naturalnego (300g) 2 płaskie łyżki curry w proszku S&P Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebula też w kostkę i tak samo czosnek, tylko(...)drobniej. Bierzemy wysoką patelnie. Podsmażamy cebulę lekko solimy i dodajemy czosnek na minutę. Patelnie ściągamy z kuchenki. Na patelnię wlewamy jogurt, wsypujemy curry i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie pod przykryciem dusimy kurczaka w sosie przez około 30 min. W razie potrzeby dolewamy wody ale ostrożnie aby za dużo wodnistego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab jesienny z pieczarkami 191

pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem(...)garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak nie jest to konieczny składnik. Ps. Przepis pochodzi z ksiązki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kotlety z soczewicy w pomiodorach 239

Kolejna  propozycja na smaczny bezmięsny obiad to kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym.                        Jako  dodatek  polecam gotowany na parze koper włoski i dużo zielonego koperku. Kotleciki należy upiec w piekarniku w/g  TEGO przepisu  . Pomidory z puszki  podgrzać na patelni,  doprawić

Zakamarki mojej kuchni
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 209

kołderką serowo-beszamelową.  Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki(...)patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem

KreatywnePiny
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 231

siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki

karmelowy
Pizza – najlepsza domowa 194

dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży(...)kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę

Trzeci talerz
Lasagne Bolognese z sosem beszamelowym 188

Najlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście(...)się zarumieni dodać mięso. 2. Dodać sól i pieprz 3. Gdy mięso się odrobinę zarumieni dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 4. Gdy pomidorki zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. 5. Dusimy przez około 20 minut aż sos zgęstnieje a smaki się połączą. Sos Beszamelowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu

KreatywnePiny
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 202

tymianku  2-3 łyżki bułki tartej  sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku   pół papryczki chili  sałatę kilka liści  kiełki rzodkiewki lub brokułu salsa pomidorowa z papryką pieczoną  1 czerwoną i żółtą paprykę  1 mała czerwona cebula  2 pomidory  1-2 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu balsamicznego  sól

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania