zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:447/1196)

Karkówka zapiekana z pieczarkami 242

woreczka i upiec razem z karkówką. składniki: 700 g karkówki 1 duża cebula 300 g małych pieczarek 3 listki laurowe 2 łyżki majeranku sól,pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Pokrojoną karkówkę i cebulę przełożyć do miski. Dodać majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły(...)mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie się piekło we własnych sokach

Monia miesza i gotuje
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 207

smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja:  Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza(...)blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Sos pomidorowy: 1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol

KreatywnePiny
Salsa pomidorowa 180

Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Całe pomidory w słoikach 202

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam pomidory pod każdą postacią – świeże i konserwowe, przeciery pomidorowe i passaty. Moja rodzina kocha włoską kuchnię i włoskie … Przeczytaj cały artykuł Post Całe pomidory w słoikach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej 167

śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Spaghetti z karczochem w pomidorowym sosie 200

zeszłym roku posadziłam na działce karczocha. Wyrósł pięknie i miał 3 kwiatostany. Karczoch jest mało wymagającym warzywem, łatwym w … Przeczytaj cały artykuł Post Spaghetti z karczochem w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Hummus z pokrzywą i suszonymi pomidorami 191

młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój(...)marki Russell Hobbs),  dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku przez

Bon Appetit Małgorzaty
pizza na drożdżach - ciasto standardowe 257

Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto.   Składniki: 2 szklanki mąki 20  gram drożdży łyżka cukru łyżeczka soli 3/4 szklanki

Lubczyk i Wanilia
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 293

łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy(...)miękka (około 2,5 - 3 godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła składniki potrawy. 6. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą

W kuchni Katie
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 297

suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko,  sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem(...)oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować

Plate of Joy
Pizza ze szparagami. 226

godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól ,pieprz 1/2 łyżeczki cukru Podane składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo

Ladylaura.
Bites, czyli coś na ząb. 277

zadowolą nie jedno podniebienie. Czasem można sobie na takie rarytasy pozwolić. Każdy z nas jest tylko człowiekiem. ;) Bites'y idealnie komponują się z frytkami z piekarnika i sosami, np. pomidorowym i czosnkowym. Potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu od Przyprawy Premium 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowy olej do smażenia mąka do panierowania Pierś

MamaOskarka
Pizza na drożdżowym cieście 168

Składniki: Mozzarella Listki świeżej bazylii Salami Gorgonzola 3 sery Składniki: Feta Gorgonzola Mozarella Listki świeżej bazylii Z papryką Składniki: Czerwona papryka Mozzarella Gouda Szynka gotowana Listki świeżej bazylii Sos pomidorowy   Z jajkiem i kukurydzą Składniki: Jajko Kukurydza z puszki Mozzarella Sos pomidorowy Listki świeżej bazylii Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pasta twarogowa 115

Pyszna pasta twarogowa Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego Pęczek szczypiorku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany Sól,pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładko z posiekanym szczypiorkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.Po ok. godzinie schładzania doprawiamy obficie solą i pieprzem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bigos 162

przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu   Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień(...)przykryciem (na wolnym ogniu pilnując, żeby woda się nie wygotowała). Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na noc kapustę dobrze wystawić na balkon (szczególnie,gdy są przymrozki). Po każdym przemarznięciu smak bigosu robi się jeszcze lepszy. Nadmiar można również zamrozić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt