roztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie krokiety świetnie smakują z sosem grzybowym, pikantnym pomidorowym lub najzwyklejszym keczupem. Żółty ser świetnie zespala ziarenka kaszy, więc po przekrojeniu krokieta nie rozsypują się. Po przestudzeniu jest to bardzo smaczna przekąska, wystarczy tylko końcówkę krokieta owinąć serwetką papierową
Codzienna kuchnia niecodziennakolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. Piersi natrzeć powstałą mieszanką(...)Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. Wymieszać i podzielić na pół. Do I części dodajemy szpinak i mieszamy a do II części koncentrat pomidorowy i również dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąszczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy potrzebujemy – ma wyjść dość gęsta papka. Naszą marynatą nacieramy(...)jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto by poleżał chociaż godzinkę J Kurczaka nabijamy na butelkę lub słoik wypełniony wodą, do którego wrzucamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia
Jak gotować i nie zwariowaćprawie pewni jakim obiadem zostaniecie podjęci. Pyzy świetnie pasują też do różnych sosów – jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, kuchnia wielkopolska jest uboga, dlatego często zjadamy je z sosem pomidorowym, myśliwskim. O dziwo nigdy nie jadłam ich na słodko. Ten sposób podpatrzyłam u Niemców, którzy podają je z owocami i sosem waniliowym. Do przygotowania kluch na łachu (czyli wielkopolskich
Szybko Tanio Smaczniewłasnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu(...)nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę. 5. Gdy jest potrzeba podlewamy wody i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. 7. Na koniec dodajemy majeranek. 8. Podajemy z bułką lub chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachwlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewododajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę
e-PrzepisyKulinarnemakaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego
Świat Domowej Kuchniszynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetążółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry(...)cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy zmiksowaną fasolę czerwoną, wymieszany z łyżką ciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Łączymy delikatnie, lekko studzimy, dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy
kgwjanczewoSzybkie i aromatyczne danie na obiad czyli makaron w sosie śmietanowym z cykorią i kurczakiem. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (dałam o smaku pomidorowym) pierś z kurczaka 4 małe cykorie ząbek czosnku 180 g śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości
R'n'G KitchenPyszny, niedrogi i szybki w wykonaniu obiad. Zajmie ci nie dłużej niż 30 minut! Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym Surówka z kiszonej kapusty Jako dodatek polecam kaszę gryczaną, jęczmienną, orkiszową.... Praktycznie każda idealnie pasuje
Tradycyjna Kuchniapaski (może również być pokrojona w plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa
Piekielna Kuchnia Patijako danie obiadowe. Polecam na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 4 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 duża cebula 0,5 kilograma ryby miruny 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 kostki masła sól,pieprz cukier Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce(...)dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy
Bajeczna Kuchnia