żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić(...)kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos podgrzewam i duszę około
O kuchni z uczuciemdużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll
karmelowywybornie smacznymi. Przekonajcie się sami Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól,pieprz, ostra papryka olej do smażenia sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 szklanka wody 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych moreli Wykonanie: Żeberka tniemy na kawałki z jedną kosteczką. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Obsmażamy(...)rumiano na oleju. Kiedy się zezłocą, przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce. Dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, keczup, koncentrat pomidorowy oraz keczup i ostrą paprykę. Dusimy do miękkości mięsa i czasu, aż sos ładnie zgęstnieje i pokryje całe żeberka
Z Majeczką w kuchnimielonej wołowiny puszka czerwonej fasoli pół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu
Niezły Młynektylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło
Ostra na Słodkoprzez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy (vegan
More food, love and dreamspróbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję i kroję w kostkę i wrzucam do garnka(...)okresie świąt suszone wędzone śliwki to wyciągam z nich pestki i kroję w kostkę i dorzucam do kapusty. Chwilkę wszystko razem gotuję i doprawiam do smaku. 3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszam z wodą i potem wlewam to do garnka. Gotuję na małym ogniu wszystko razem. Ot i cała filozofia w gotowaniu bigosu
Tanio smacznie i prostodrożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch: 1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę(...)ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki
Mieszam w Garnkumoich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny
Miód i pieprzSkładniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy
Smakowity Blog Kulinarnywszystkim zdążycie, do Świąt zostały jeszcze 2 dni! Może zainspirują Was moje przepisy na śledzie, zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie korzenne (przepis) , śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną (przepis) oraz poniżej, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli
Smakowity Blog Kulinarnymorfologii widzę, że warto i nie mam zamiaru nic zmieniać. Składniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól(...)Kotlety maczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni do czasu, aż panierka uzyska złotawy kolor. Do duszonych warzyw dolewamy sos sojowy i przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, chwilę trzymamy na patelni już bez pokrywki. Na wielkim talerzu układamy najpierw kotlety, następnie przykrywamy je warzywną pierzynką i schładzamy w lodówce. Smacznego
Be Fit Be Strongmielonych goździków od Skworcu . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebuli Garść rodzynek Garść śliwek wędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną(...)cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniałyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać(...)umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego
Tagebuch po polsku