puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino(...)szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił
R'n'G Kitchenjajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 18% sól, pieprz Wszystkie składniki na kuleczki dokładnie wyrobić. Dodać majeranek (wg gustu) i doprawić solą oraz pieprzem. Uformowane kulki obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron(...)rozpuszczonego (na patelni) masła dodać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Po 1-2 minutach wlać śmietankę i całość dokładnie ze sobą połączyć. Po zagotowaniu sosu dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę podgotować i doprawić do smaku
Di gotujeśledziowa...po prostu uwielbiamy <3 Składniki 400 g filetów śledziowych 500 ml mleka 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy(...)mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki
R'n'G KitchenPulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym
Łycha smakówPrzygotowuję się już do produkcji przecierów pomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści
Łycha smakówkukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 szalotka 50 ml przecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski 0,5 cukinii 3 pieczarki garść kolendry garść pietruszki zielonej(...)oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny
Łycha smakówPotrzebne składniki: 400 g soczewicy 150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówczas pieczenia w piekarniku jakieś 30 - 45 min. Zakupy: - paczka makaronu - fasolka czerwona - papryka czerwona - pomidory z puszki - laska kiełbasy - cebula - kostka sera żółtego (250 g) - przecier pomidorowy - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Wszystkie składniki kroję w plasterki albo na połówki. Na spód naczynia wsypuję jedną warstwę makaronu ( można dodać troszkę masła(...)górę wsypuję kolejno każdy z dodatków. Przecier pomidorowy mieszam z odrobiną wody i wylewam na to wszystko. Na samą gore dodaję drugie pół makaronu i ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Przykrywam na czynie i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na jakieś 30 - 45 min ( w zależności jak roztapia się ser i czy chcemy, żeby był
Tanio smacznie i prostoulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz kolorowy - ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaki płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia Pichcisię na stole - u gospodyni notowania momentalnie wzrosną :)) Składniki: 11 szt. papryki ok 2 szkl. ryżu 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstej śmietany 1 kostka bulionowa sol pieprz papryka w proszku 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>> RYŻ(...)mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. 8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko zależy od rodzaju papryki jaka używamy
Kulinarnie z Polką na Kresachteż tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta
Kolorowy Przepisownikdanie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie. 700g żeberek wieprzowych 300g fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego papryka w proszku czarnuszka (*) sól, pieprz Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Umyte żeberka, listki laurowe oraz ziele angielskie włożyć do garnuszka, zalać(...)wodą (tak, aby pokrywała mięso), posolić i obgotować (około 15-20 minut). W rondelku wymieszać około 500 ml wody, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek z cebulą oraz przyprawy. Całość zagotować. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem. Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut), (Fasola powinna być całkowicie
Di gotujeproszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski(...)rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieorzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka
Moja smaczna kuchniamniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE