Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak jak większość podrobów wymagają
Kuchcik gotujepośpiechu nie mam czasu na eksperymenty, w związku z tym zjadam go pod najprostszą na świecie postacią, to znaczy ugotowanego i posypanego koperkiem. Czasem przygotuję z niego równiez zupę , czy dołożę do sałatki . Dziś przepis, który Was pozytywne zaskoczy – Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami. Dla mnie połączenie bobu i suszonych pomidorów jest po prostu poezją. Do tego(...)Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami podawaj z dipem pomidorowym lub sosem czosnkowym Smacznego Artykuł Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidługiej liście, tak na koniec trochę uśmiechu : ) Ej, ale jak garnek i piekarnik w jednym – a no tak, że tym razem grzałki umieszczono w pokrywie. Jeśli gotujesz zupę grzałki są zakryte pokrywą, chcesz użyć grzałek zdejmujesz pokrywę i już . Wkład ( garnek ) można myć w zmywarce, co też może uprościć czasem sprawę gdy trzeba posprzątać po wydanym obiedzie(...)szynką – LINK Pastę jajeczną bez obierania jajek – LINK – od kiedy ją zrobiłam, robię ją średnio raz w tygodniu – ja nie lubiąca jajek ! Kurczak w sosie pomidorowym z gnocchi – LINK A w międzyczasie zrobiłam kilkanaście razy rosół, gotowałam obiady na bieżąco. A już niedługo pojawi się tu przepis na znakomite gołąbki. Naprawdę oszczędność czasu
Kuchnia na wzgórzusię z innymi. Zapraszam do odwiedzenia również strony internetowej www.wspspolem.com.pl gdzie możecie się dowiedzieć więcej o produktach Społem Kielce. PRODUKTY : KETCHUP KIELECKI SPOŁEM Gęste sosy pomidorowe z dodatkiem aromatycznych, przypraw to kolejna z pysznych propozycji w ofercie WSP „Społem”. Podobnie jak majonezy, musztardy i sosy, również ketchupy wykonane są najwyższej jakości produktów. Niepowtarzalny(...)równocześnie poszukujących najwyższej jakości. Jego wyróżnikiem jest ostry smak i aromat uzyskany dzięki bardzo wysokiej zawartości świeżego korzenia chrzanu w składzie, bo aż 70%. Idealny do mięs, sosów, zup czy przystawek
Gotowanie PatkiPolenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony(...)oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka
mojewypiekiinietylkoMakaron na dobre rozgościł się w naszym menu. Ten przysmak kuchni włoskiej jest niezwykle uniwersalny – fantastycznie sprawdza się jako dodatek do zup, ale także jako składnik dań na bazie warzyw czy mięsa. Duża popularność śródziemnomorskich smakołyków spowodowała, że w sklepach można znaleźć coraz więcej jego gatunków. Oto 5 najpopularniejszych odmian makaronu! Cannelloni Niekiedy Włosi nazywają ten makaron „rękawem”, a wszystko(...)Spaghetti Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna odmiana makaronu. Przeważnie wytwarzana jest z mąki pszennej, ale coraz częściej można spotkać produkty powstające na bazie mąk smakowych, np. szpinakowych, marchewkowych czy pomidorowych. Spaghetti na słodko 300 g makaronu spaghetti, 300 g owoców np. truskawek, malin, borówek, 250 g chudego sera twarogowego, cynamon, cukier brązowy. Do przestudzonego makaronu al dente wystarczy dodać rozdrobniony
CookMagkabaczek) jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze(...)każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej 5 -6 kawałków suszonych pomidorów w oleju . 1 duża cebula 1 marchewka (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 o pakowanie sera mozzarella (1 kula) 2 łyżki oliwy + oliwa z suszonych pomidorów Sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko. Pieczarki obierz
Moja Mama Gotujeplackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu(...)dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkozapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie o współczesnym zamachu na Polską kuchnię oraz kucharki/kucharzy. Zapewne wielu stwierdzi że takie produkty to ułatwienie i pomoc. Można się z tym zgodzić pod warunkiem że a/ Przyznajesz że nie umiesz gotować(...)nawet największy amator może nauczyć się czegoś z papierka. Wystarczy że poczyta skład a on zdradzi mu połączenia smakowe. Zacznijmy od popularnego fixa i jego składu: Skład: koncentrat pomidorowy (37%), skrobia, cukier, sól jodowana, mąka pszenna , cebula (6,5%), tłuszcz palmowy, czosnek (1,7%), hydolizowane białka roślinne, oregano (1,3%), papryka (1,2%), tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, bazylia Listę
Kuchnia PROzdrowotnawolnowarze kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze(...)suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą do ich wysokości
Słodkie okruszkipieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie energii. Kolejnym krokiem jest odpowiednia segregacja odpadów, dzięki czemu można przetwarzać niektóre surowce jak np. szkło, metal, plastyk czy papier(...)osoby) Wywar/sos: kości z pieczonego mięsa np. żeberka obierki z warzyw głąb kapusty zwiędnięte zioła 3 cebule przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 100 g przecieru pomidorowego Dodatki: 4 ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą
Obiad gotowybył 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy(...)Kasza/mąka 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 1 zł 16 łyżek mąki chlebowej (około 80 g) 1,5 zł ½ szklanki soczewicy 1 zł Dodatki 2 szklanki passaty pomidorowej 7 zł Sok z połowy cytryny 1 zł 2 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska) 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo soku z cytryny
Niedzielny kucharzwykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego
Niedzielny kucharzwykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego
Niedzielny kucharz