Niekwestionowanym bohaterem lata jest arbuz. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale gasi pragnienie, ponieważ aż w około 90% składa się z wody. Warto wykorzystać o
HealthyCreationsJak się ma sporą kolekcję chorób to człowiek się przyzwyczaja do tego , że co trochę gdzieś coś boli. Ale od miesiąca przestałam nad tym wszystkim panować
Buniabaje w kuchniKiedy przychodzą święta czy też inne domowe uroczystości i chcę zrobić jakieś dodatkowe danie na ciepło, to zazwyczaj pada właśnie na strogonowa. Nie wiem czy u
Kuchnia w czekoladzieLeczo u mnie w domu gości na stole bardzo często, wszyscy je uwielbiamy, praktycznie zawsze znajdę na nie potrzebne składniki, a jak nie, to jedne warzywa
Słodko-Słony Świat IlonyBruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serem feta to pyszna i kolorowa propozycja na kolację. Składniki to ciasto na pizzę, sos pomidorowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia, oregano, cukinia, czerwona papryka, cebula, pomidory, szpinak, oliwki, ser feta i mozzarella . Rozwałkuj ciasto na pizzę i nałóż na nie sos pomidorowy. Posyp przyprawami. Układaj pokrojone warzywa na sosie, a następnie posyp serem feta i mozzarellą. Piecz pizzę(...)pomidorowy i parmezan . Przygotuj ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajek i soli. Smaż naleśniki na rozgrzanym maśle. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj szpinak. Smaż, aż szpinak zmięknie. W misce wymieszaj szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na każdym naleśniku nałóż farsz, zawiń naleśniki i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej naleśniki sosem pomidorowym
Kuchennyviral.plTortilla z kurczakiem i pomidorem to bardzo proste i szybkie danie, które bez problemu zrobi każdy. Można je przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kolację
Bardzo Gruby SmokBardzo lubię wszelkie potrawy nazywać „a’la”. To taka bezpieczna opcja na wprowadzanie drobnych modyfikacji do przepisu. Możemy wzorować się na znanym klasyku
Smaki Na TalerzuDania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru
Kuchnia MagdaLenyOryginalny pomysł na urozmaicenie kurczaka! Siekane filety z kurczaka w cieście majonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą. Kurczak
Kuchnia MagdaLenyporcji. 1 kg mięsa wołowego (udziec, Ligawa, Rostbratel, Rostbef, łopatka) 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 pieczarki 1 papryka czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wrzącej wody 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi) 1 płaska łyżeczka soli po 1 szczypcie świeżo zmielony pieprz czarny na każdy bok plastra mięsa. Dodatkowo(...)godzin. Po upływie 30-45 minut sprawdzam czy mięso jest już miękkie, a jeśli nie, to duszę dalej. Na 5 minut przed końcem duszenia zdejmuję pokrywkę, dodaję 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość mieszam i pozwalam na odparowanie wody i zgęstnienie sosu. W trakcie duszenia kilka razy mieszam zawartość garnka i sprawdzam czy mięso się nie przypala. Sos z bitek możesz zagęścić
Ania gotujeziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem. Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata. Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności: Polędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem Składniki dla 4 osób Czas(...)pomidorków. Karmel pomidorowy: rozpuść 100 g cukru na głębokiej patelni aż nabierze brązowego koloru. Dodaj sok pomidorowy, gwiazdkę anyżu i zredukuj do gęstej konsystencji. Drożdżówki wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij drożdżówki z piekarnika, ułóż każdą na talerzu, na wierzchu dodaj gałkę lodów waniliowych, podlej ciepłym (nie gorącym!) karmelem pomidorowym. Udekoruj miętą. Smacznego! Jeszcze
karmelowypoprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura(...)oraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne
Życie na widelcuPrzygotowanie : 15 minut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji ; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową, bo pozostałe gatunki na makaron się nie nadają. Uroda dyni makaronowe polega(...)będzie w nim surowych kawałków, wlej do rondla pół szklankiwina i gotuj aż płyn odparuje. Zmniejsz temperaturę, wsyp do mięsa oregano, tymianek, dodaj bazylię, wlej do rondla passatę pomidorową, zamieszaj. Wlej pół szklanki mleka, dorzuć liść laurowy. Przykryj i duś na wolnym ogniu 20 minut, albo do czasu aż dynia się upiecze. Dopraw solą i pieprzem. Krok 4 Wyjmij
Niedzielny kucharz