zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:992/1190)

Pomidory – dlaczego warto je jeść? 87

zdrowsze? 3. Pomidory koktajlowe – właściwości i witaminy 4. Odmiany pomidorów 5. Żółte i zielone pomidory – co warto wiedzieć? Zjadamy je na surowo, wykorzystujemy do przygotowania sosów, zup czy przecierów. Możliwości jest bardzo dużo, ale łączy je jedno – każda z nich da smaczny, pożywny efekt. Spożywanie pomidorów w każdej postaci ma właściwie same plusy. 1. Pomidory(...)glukozy, a co za tym idzie, normuje poziom cukru w organizmie). zmniejszają ryzyko zawału serca chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych Dzięki spożyciu świeżych pomidorów, ale również zjedzeniu przetworów pomidorowych, wiele zyskujemy ze względu na likopen, czyli naturalny czerwony barwnik, znajdujący się w pomidorach. Co ważne, nie ginie on w obróbce cieplnej! Właśnie dlatego warto jeść także m.in. koncentraty

Drinkologia
Fasolka po bretońsku 68

Fasolka po bretońsku to pyszne, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Składniki oraz sposób przygotowania: Na całą noc namaczam fasolę u mnie

Wasze Przepisy
Post dr Dąbrowskiej: przepis na pyszne frytki z marchewki plus przepis na wychodzenie z diety 151

  Post dr Dąbrowskiej - przepis na frytki z marchewki na diecie dr Dąbrowskiej.   Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów   Dołącz do Nas na Facebook

IzaGotuje
Domowy Bigos z Kiszonej Kapusty 85

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W skład prawdziwego, domowego bigosu wchodzi głównie kapusta i mięso. Mimo iż danie to każdy

Przepiski.pl
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 200

plastikowe nie nadaje się do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja(...)przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano był jeszcze gorący, więc zjedliśmy go na śniadanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 220

łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać(...)pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo 117

Dni co raz krótsze, wieczory i noce co raz chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do

Kuchnia w czekoladzie
Flaki wołowe 262

Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał ją „dziką zupą”. W tradycje kulinarną Polski flaki wołowe wpisały się również m.in. dzięki obrazowi Jana Norblina, który sportretował kobietę handlującą tym przysmakiem pod warszawską kolumną Zygmunta III Wazy. Obecnie istnieje przynajmniej(...)ugotowane flaki. Dalszy sposób postępowania jest już dziecinnie prosty. Składniki: 500g flaków wołowych 500g kości wieprzowych 1 duża cebula 300g włoszczyzny (może być mrożona, krojona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek papryka słodka gałka muszkatołowa cukier Przygotowanie: Kości wieprzowe zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego

Jacob Tastes
Pieczone Bataty 100

Bataty, słodkie ziemniaki, coraz częściej można spotkać w naszych sklepach. Co można zrobić po za frytkami czy zupą krem? Chyba jeszcze wiele. Trochę poszperałam tu i tam i znalazłam dość ciekawy przepis:) Mam nadzieję, że znajdzie swoich fanów:) Pochodzą z Ameryki Południowej i środkowej. Są źródłem węglowodanów, bogactwem beta-karotenu, witaminy C, B jak również żelaza i fosforu. Bataty(...)farszem wypełnić bataty, ponownie ułożyć w blaszce, posypać mozzarellą i zapiekać 15 minut w temp 200 stopni. Po upieczeniu posypać startym parmezanem. Można podawać z dodatkiem sosów np czosnkowy, pomidorowy. Smacznego:)     Artykuł Pieczone Bataty pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 153

napełniania. Idealnie do faszerowania nadaje się także dynia. Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie zielone ogórki albo kalarepa. Kiedy mamy już wybrane jakieś fajne i apetyczne warzywo przeznaczone do wypełnienia, teraz nadchodzi czas(...)rewelacyjny w tym wypadku jest na przykład kuskus lub bulgur) i serów (wspaniała jest feta, mozzarella lub zwykły żółty ser), a także innych warzyw. Farsz można też urozmaicić przecierem pomidorowym i różnymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Od jakiegoś czasu dużą popularnością na naszych stołach cieszy bakłażan, nazywany także gruszką miłości. To pyszne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania, dlatego

Kulinarne przygody Gatity
Placki po węgiersku 371

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki po węgiersku podawane z gulaszem wieprzowym, śmietaną i świeżym szczypiorkiem to danie, które kojarzę z czasów dzieciństwa. Jako dziecko wolałam same placki

Przepiski.pl
Zupa z kapusty włoskiej na wędzonym kurczaku 139

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 205

Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw.  Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku  4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę

Roślinna - blog wegański
Książka na niedzielę – nowe książki kulinarne i nie tylko 85

Sielskich Smakach znajdziemy 100 przepisów na dania kojarzące się z latem, beztroską i wakacjami. Wszystko to dzieje się na Ukrainie. Wśród przepisów znajdziemy przepisy na : kiszony przecier pomidorowy, tosty pomidorowe z masłem z palonego bakłażana, rosół z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem. Chleb na zakwasie, wraz z przepisem na zakwas, Tatarski makaron kokardki z jogurtem czosnkowym(...)części z przepisami znajdziemy m.in. przepis na kiszony imbir, shoyu tare ( przyprawa na bazie sosu sojowego ) , gyoza ( pyszne pierożki smażone ), tonkatsu ( kotlet wieprzowy ), smażone kotleciki tofu, japoński majonez, zupa rybna i wiele innych. Link do książki TU Wydawnictwo Znak, cena z okładki 59.99, twarda oprawa, 302 strony   Fit desery z kilku składników – Agnieszka Stolarczyk To książka która pomaga

Kuchnia na wzgórzu
Surówka z pomidorów i cebuli 68

Surówka z pomidorów i cebuli Prosta sałatka do obiadu, śniadania i kolacji  Surówka z pomidorów i cebuli z koperkiem to specjalność mojego Taty. Ten prosty

Cztery Fajery
Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik) 112

Zielona pszenica, czyli freekeh lub frik to gruboziarnista kasza z prażonej zielonej pszenicy. Freekeh jest szczególnie popularny w Afryce Północnej czy krajach arabskich, na przyk ład

Roślinożerni urlopowicze
Strogonow, gulasz z indyka z dynią i warzywami 184

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na jesienny, pikantny i rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu

kruche babeczki
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 138

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania