Wielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwnikówna wszelkie takie ekscesy.Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystałaswój stan i przyrządziła w końcu to, na co czaiła(...)nieco...W oryginale, który znaleźć można na blogu Delimamma, dodane zostało mleko kokosowe oraz papryczka chili.W oryginale było zupełnie inaczej, chociaż podobnie. Wyszła totalnie inna wersja. Ale pyszna. Kremowa, świeża,a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek 5 łyżek oleju rzepakowego sól morska
W kuchni Karmel-itkisezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również(...)dodatkiem gotowanych ziemniaków... mniam, połączenie idealne... :-) Składniki: - 500g kurek - 50-100g chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula - 400g dobrej kwaśnej śmietany (u mnie 18% "Jana", bardzo kremowa) - sól i pieprz do smaku - 1/2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron
Smaczne ZdroweSoczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego(...)panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy
Rozpustne gotowanieWielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki(...)łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek
Kulinarny PamiętnikDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doskiznajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade.Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa.Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki.Oczywiście nie mogło zabraknąć niezawodnej mobilnej kawiarni Taho Cafe, w której(...)nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa TOM KHA GAI to mistrzostwo świata!) i GJ-Gacjana z pyszną chałwą z lnu.Samo przedsięwzięcie oceniamy bardzo na plus i gratulujemy organizatorom świetnej inicjatywy. We Wrocławiu stanowczo
Food SquareDokładnie tak jak w nazwie - najlepsza pomidorowa jaką udało mi się zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :PJest lekko ostry i bardzo kremowy (dzięki dodatkowi ziemniaków). Świetnie rozgrzewa. Smacznego! Składniki: 7-8 czerwonych papryk 3 ziemniaki 3-4 ząbki czosnku + olej do smażenia ostra i słodka wędzona papryka czerwona lub zielona czubryca 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk, majeranek sól, pieprz cayenne Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C. Na blasze wyłożonej(...)wrzuć upieczone papryki i ziemniaki. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Dodaj przyprawy i zioła. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Następnie wyjmij ziele i liście laurowe i zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem cayenne. Korkociągi, beczki, spirale a także desant skoczków i zrzut bomby wodnej - te i wiele innych atrakcji można było zobaczyć na I Pokazach Lotniczych
Qlinarnie i QlinarniePowracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne.Skladniki na 2-3 porcje:2 kalarepki ok.450-500 g1 cebula1(...)ktorym bedziemy gotowac zupe.Dorzucic obrana i pokrojona w kostke kalarepke.Podsmazyc chwile wszystko razem.Zalac bulionem i gotowac okolo 15 minut.Bulionu wlewam tyle,by z leciutkim nadmiarem przykryl kalarepke.Ma wtedy idealna kremowa konsystencje po zmiksowaniu.Tak mlodziutka kalarepka jest bardzo szybko miekka.Calosc zblendowac.Na koniec dorzucic posiekany koperek ,ewentualnie dosolic .Na talerzu posypac utluczonym w mozdzierzu czerwonym pieprzem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem(...)minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki. Sos śmietanowo-serowy do makaronu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut(...)śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2 Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz
SzczyptaSmaQŚmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar- 1 łyżeczka * olej- 1 i 1/2 szklanki * mała strzykawka Panna Cotta: Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier
Kraina Miodem Płynącawitamin, aminokwasów oraz składników mineralnych. Ma także zastosowanie w dermatologii: oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia, czy przebarwienia. Po przekrojeniu tykwy wydziela się bardzo przyjemny, lekko piżmowy zapach. Miąższ ma delikatny, kremowy i słodkawy smak. Składniki tykwa 1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ(...)także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa.W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie!Skladniki(...)najlepsze to wlasnie ta zielona skora. Do cebuli dorzucic pokrojona cukinie, krotko obsmazyc.Calosc zalac bulionem warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy bardzo dobra kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut.W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gnające bez tchu. Jedna bez drugiej nic nie znaczy. Zebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo(...)złote, ukryty jak skarb na dnie, cudownie przesiąknięty aromatem kawy. Dopełnia rozkoszy, którą mogłabym przedłużać w nieskończoność. Do siódmego nieba prowadzą mnie dziś na skróty tylko trzy warstwy: krucha, kremowa i płynna. Wystarczająco rozkoszne, by poszybować w górę i patrzeć na świat unosząc się w chmurach. Nie wierzycie, że można? Spróbujcie, jestem pewna, że wielu z Was oderwie się
KUCHARNIA