zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:56/67)

Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych 212

Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar- 1 łyżeczka * olej- 1 i 1/2 szklanki * mała strzykawka Panna Cotta: Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier

Kraina Miodem Płynąca
Pure z tykwy 306

witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych. Ma także zastosowanie w dermatologii: oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia, czy przebarwienia. Po przekrojeniu tykwy wydziela się bardzo przyjemny, lekko piżmowy zapach. Miąższ ma delikatny, kremowy i słodkawy smak. Składniki tykwa   1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ(...)także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 157

mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa.W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie!Skladniki(...)najlepsze to wlasnie ta zielona skora. Do cebuli dorzucic pokrojona cukinie, krotko obsmazyc.Calosc zalac bulionem warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy bardzo dobra kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut.W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 122

gnające bez tchu. Jedna bez drugiej nic nie znaczy. Zebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo(...)złote, ukryty jak skarb na dnie, cudownie przesiąknięty aromatem kawy. Dopełnia rozkoszy, którą mogłabym przedłużać w nieskończoność. Do siódmego nieba prowadzą mnie dziś na skróty tylko trzy warstwy: krucha, kremowa i płynna. Wystarczająco rozkoszne, by poszybować w górę i patrzeć na świat unosząc się w chmurach. Nie wierzycie, że można? Spróbujcie, jestem pewna, że wielu z Was oderwie się

KUCHARNIA
Makaron z sosem serowym 147

Chyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest

kuchnia doski
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 147

kości...). Przekładamy pieczrki do wysokiego naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie(...)szczycie), łyżka kwaśnej śmietany na około i okruszki pieprzu. Jaki efekt? Delikatny smak pieczarki, chrupkość papryki połączona z ostrością czosnku i świeżość koperku, soczysty indyk. No i ta kremowa konsystencja... Lubię

Right Behind The Kitchen
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 183

drugą szansę.  Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie nadziewanej dyni nie ukrywam, że moją pierwszą reakcją było ... przerażenie! Pomyślałam stereotypowo o wielkiej dyni i ogromnej ilości nadzienia jakie przyjdzie nam pokonać(...)pieczona z nadzieniem z gorgonzoli, czosnku i tymianku to danie absolutnie genialne! Wybrałam malutkie dynie, dzięki czemu mogą stanowić indywidualne porcje, a same dynie tworzą niepowtarzalne naczynia. Aromatyczne i kremowe nadzienie w połączeniu z upieczonym miąższem dyni idealnie pasuje do grzanek i właściwie przypomina trochę fondue. Amber! Ogromnie dziękuję za ten pomysł! Dynia z takim wnętrzem na stałe zagości

KUCHARNIA
Sos pomidorowy na zimę 594

solą i cukrem do smaku,  gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie go blenderem ręcznym. Sos jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają(...)minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane ala Pączki 166

Planowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia

IzaGotuje
Zupa krem z marchwi 192

masz pomysłu na pyszną  i sycącą zupę?  Ja też nie miałam. Postanowiłam poeksperymentować z marchewką i przyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól(...)Dolewamy wodę, tak aby delikatnie przykryć marchew. Gotujemy tak długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :) Boczek kroimy w drobne paski, smażymy. Dekorujemy nim krem.  Smacznego

Jemy Pijemy
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 184

marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół(...)Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut

Karo in the Kitchen
Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód 153

Kremowy i sycący koktajl z owoców czarnej porzeczki, malin i jagód. Koktajl idealny na lato. Może zastąpić posiłek lub ugasić nasze pragnienie. Koktajl zrobiony na bazie maślanki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj kefir. W zależności od Waszych upodobań możecie pobawić się ilością dodawanego cukru jak i ilością i rodzajem owoców. Możecie zamiast cukru dodać miodu, lub w ogóle pominąć(...)umyć, osuszyć. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/koktajl-czarnej-porzeczki-malin-jagod/ BosowKuchni Artykuł Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
szybkowar-groch łuskany z kiełbasą wiejską i wędzonką... 180

Składniki: groch 25 dag, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 8 sztuk, kiełbasa wiejska 2 pęta, boczek wędzony 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl szpinakowy z bananem i mango 92

Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze sporo bananów i innych owoców(...)głowy. Podstawą jest szpinak i banan. Mango dowolnie można zmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze mnie słodycz. Artykuł Koktajl szpinakowy z bananem i mango pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Koktajl szpinakowy z bananem i mango 151

Koktajl szpinakowy z bananem i mango Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze(...)głowy. Podstawą jest szpinak i banan. Mango dowolnie można zmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze mnie słodycz. Składniki: Banany – 2 sztuki Mango – 1 sztuka Szpinak – 200g Mleko kokosowe – 500ml ( przepis na mleko kokosowe ) Wykonanie: Szpinak dobrze umyj

Blendman

Proponowane wyszukiwania