Mam nadzieję, że w najbliższym czasie zacznie się znowu piękne lato z prawdziwymi upałami. Zbliża mi się urlop i marzę żeby w kończy wypocząć i
Niezły MłynekMam nadzieję, że w najbliższym czasie zacznie się znowu piękne lato z prawdziwymi upałami. Zbliża mi się urlop i marzę żeby w kończy wypocząć i
Niezły Młynekkażdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą. Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria, z Włoch, gdzie Janusz jeździł(...)jest tu reżyserem i aktorem. Dla Marii jedzenie też trzeba robić na 100%, jak wszystko w życiu. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda łosoś z wermutem, krem marchewkowy z wanilią, a na deser krem z mascarpone i czekolady. Potrawy, które tylko są opisane, wyglądają z resztą dużo smakowiciej w mojej pamięci, niż te na które podaje się przepis
Ugotowane pozamiataneMoim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a . składniki 1,5 kg dyni Hokkaido oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego chili 1 łyżka nasion kolendry 1 duża cebula(...)momentu, gdy zmiękną - uważać aby się nie zrumieniły. Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać posypane pestkami dyni, polane oliwą
Stare GaryChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiPralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLenyMadzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia, np. talerza do zupy. Gdy to już naszykowane, możemy zająć się resztą. Szykujemy sobie szklaną bądź metalową miskę i mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga(...)zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie w lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę
Karo in the KitchenCiasto snickers wzorowane na dobrze każdemu znanym batoniku z dużą ilością orzechów i masy krówkowej. Ta smaczna i słodka przekąska przygotowana jest w
Przepiski.plstaropolską, stąd jego pierwsza propozycja nawiązywała do dawnych tradycji kulinarnych naszego kraju, czasów, gdy wykorzystywano w kuchni bardzo dużo korzennych przypraw. Zaserwował nam więc jajecznicę doprawioną cynamonem, podaną z kremem jabłkowym Rajman. Jak smakowała? Trochę dziwnie, ale była smaczna:) Gotowa jajecznica ląduje na talerzach. Spokojnie, starczy dla wszystkich. A do jajecznicy prawdziwa ciekawostka - mus gruszkowy z wątróbką z pstrąga(...)pomocników, Maćkowi Nowickiemu pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver. Z tego co mówił, to ma nawet własny kanał na YouTube. Respekt :) Na koniec zostaliśmy poczęstowani zupą jabłkową z cydrem Ignaców oraz twarogiem i serem wędzonym z Koziej Farmy Złotnej. Pani z Koziej Farmy Złotnej dzielnie gotowała i opowiadała o swoich kozach ... zaś Pan, jak sam określił
Chilli Czosnek i Oliwazagrzewają już swoje ulubione miejsca w szafach, kozaki wypastowane, lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju pęczek koperku(...)tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pączki serowe w 5 minut Prosty przepis na pączki bez drożdży. Pączki serowe w 5 minut to prosty przepis na pączki bez drożdży. Nie
Cztery FajeryBabka kawowa proste ciasto do kawy i herbaty. Babka kawowa nie wymaga użycia drożdży, jest miękka, wilgotna i aromatyczna. Zrobicie ją bardzo szybko, a później
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa. W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie(...)zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic. Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!