Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny(...)minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie
KucharzycaKrem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup Dziś polecam szybki i prosty przepis na zdrowy krem z pieczonych warzyw . Taka zupa pełna witamin to świetny pomysł na pierwsze danie. Do mojego kremu z pieczonych warzyw użyłam dyni, włoszczyzny i przyprawy curry, dzięki której zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Jeśli macie ochotę, doprawcie ją ulubionymi przyprawami. Możecie też dolać(...)niej odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego, nadającego jej egzotycznego charakteru. Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:) Przepis na krem z pieczonych warzyw: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), pół małej dyni, 2 marchewki, duża pietruszka (korzeń), cebula, 1/3-1/4 selera
Lekcje w kuchnibliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają mnóstwo błonnika, neutralizują wolne rodniki, obniżają(...)rabarbar się rozpadnie. ? Wsypać jagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. ? Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem. ? Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka
To co kochampapryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlałam wodę, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne. Szybka zupa z soczewicy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. • Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem. • Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka
To co kochamziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskachyba muszę i ją zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu(...)bogatym zdobieniom w charakterystycznym niebieskim kolorze (choć zdarzają się też inne, choćby zielone, czerwone...) mi osobiście kojarzy się właśnie z ciepłem domu, Rodziną, wspólnymi posiłkami... Stąd też pomysł na zupę ziemniaczaną- choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 4 osób: 500g wędzonych żeberek 1½l wody 700g ziemniaków
Kuchnia w czekoladzieWiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka
KuchniaWeDwoje.plMoim ulubionym składnikiem w zupach są zdecydowanie brokuły, uwielbiam ich smak, dodatkowo świadomość jakie są zdrowe... Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotowa w kilkanaście
Dziś Ja gotujeUwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna. Czasami, aby
Di gotujePyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.plDzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika . Ponadto fajnie rozgrzewa i
Powiedz dietom nieZup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy
Moja Galeria Smakuskładniki: ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca) 3 – 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 125 -200
Domowy Smak Jedzenia