Gdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami lub rzeżuchą. Zupa
Even Better Fooddobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :) Składniki: 6 ziemniaków 4 spore marchewki słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml) czosnek 4 ząbki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól(...)buraczki pasteryzowane ze słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu. Krok 3 Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam.Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam
Różowa kuchniamną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków. WSKAZÓWKI: Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć jednak polecam mocno krewetki). Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam(...)szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir i kmin. Zupę zabieliłam kremem kokosowym Kara , który również ma cudo skład –aż 99,9% kokosa! Krem kokosowy jest dosłownie aksamitny, rozpływający się w ustach i przepyszny. W sklepach znajdziecie kilka pojemności tego kremu kokosowego, ja użyłam do mojej zupy dwa malutkie kartoniki o pojemności 65 ml (łącznie 130 ml). Do zupy
Czarnawisienkamożliwym, chociaż do tej pory zdarzało się to tylko w kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam(...)ząbki czosnku, 2 duże łychy oleju kokosowego, dolałam wody i zblendowałam to wszystko na gęsty krem. Podgrzałam chwilę w garnku (na szczęście mam jeszcze inne ;)), na talerzach posypałam szczypiorkiem i choć minęły już 2 godziny, jeszcze nie jestem głodna. A ponoć zupa to nie obiad. Tak, fakt, te warzywa tak naprawdę były już bez sensu, wygotowane z witamin, minerałów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEopakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniakostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenzamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's KitchenSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's KitchenSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's KitchenSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's KitchenSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's Kitchentłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku) – 2 ząbki czosnku – zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) – łyżeczkę oliwy – sól, pieprz(...)łodyżek. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona dodać szpinak i bulion. Całość gotować na małym ogniu, a po ugotowaniu miksować na gęsty krem. Podawać gorące np. w towarzystwie bagietki lub jogurtu
Szybko Tanio SmacznieGorący krem z kalafiora z konfitowanym czosnkiem czyli duszonym w oliwie. średni kalafior liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka orzechów włoskich tymianek opcjonalnie Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewany wodą do zakrycia warzywa. Gotujemy dodając sól, liścia laurowego(...)ziele angielskie. Czosnek obieramy, zamieszczamy w rondlu i zalewamy oliwą. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości. Przekładamy do garnka z kalafiorem. Wyjmujemy liść i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy przyprawami a na wierzch dodajemy podprażone orzechy włoskie i polewamy czosnkową oliwą z duszenia czosnku
AZgotuj!