zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:13/167)

Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 191

Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa(...)żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem.  Rozlewamy

Wanilia i Kardamon
Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem 189

miękkości warzyw, następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie. Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę

Kolorowy Przepisownik
Zimowa zupa pomidorowa 233

Tej zimy miałam takie postanowienie, żeby w naszym domu codziennie była na obiad zupa. Udaje mi się to tak co drugi dzień ;) Ale biorąc pod uwagę

Mienta blog
Lekko pikantna zupa krem z dyni 171

Lekko pikantna zupa krem z dyni Ostatnio moja siostra napisała do mnie pytając o przepis na „naszą zupę” z dyni. Nie mogła go nigdzie

mecooks
Zupa ogórkowa (bezmięsna) 168

Zupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja

Kolorowy Przepisownik
Zupa kalafiorowa przepis 118

Moja propozycja na danie z kalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa.  Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu.  Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni. Jak przygotować zupę kalafiorową? Składniki

Pani domowa
Krem z barszczu ukraińskiego 254

litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie:  Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. W zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 254

jesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 255

jesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Krem z cukinii 186

małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię.  Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.  Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną

Kuchnia w czekoladzie
Zupa jarzynowa z tortellini 193

Zacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą

Kolorowy Przepisownik
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 169

Uwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik z botwinki 163

gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem(...)liście botwinki. Ustawiamy prędkość 10, czas 40 sekund. Zmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy

Kuchnia w czekoladzie
Krem z czerwonej papryki Ani Starmach 148

Kremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego

Zasmakuj Kuchni
Placuszki z cukinii dla dzieci 301

szkodzi. Może zje za miesiąc, a może za pół roku. Być może nie będzie jadło całe życie, ale może spróbuje za kilka dni? Może zamiast surowego warzywa bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo?  Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też

bistro mama