jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest
Zakątek rozkoszy kulinarnychcennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej porze roku. Gdy gotowałam krem i tuż po podaniu wszystkich przypraw i powąchałam….. bardzo aromatyczne – […] The post Zupa krem z czerwonej soczewicy z warzywami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekjest z tym u Was? ) zorientowałam się, że takowej nie ma! Zatem czym prędzej zabrałam się za nadrabianie zaległości. Mając doświadczenie już z zupami kremami, w których duża rolę odgrywają pieczone warzywa ( TUTAJ i TUTAJ ) postanowiłam i tym razem upiec brokuła z ziemniakami i czosnkiem. Zupa wyszła przepyszna! Nieodzownie bardzo kremowa, nawet nie wiem czy nie za bardzo, dlatego można(...)pokrój na ćwiartki, czosnek obierz ze skórki. Warzywa wymieszaj z dwiema łyżkami oleju oraz odrobiną soli. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut (po tym czasie brokuł powinien lekko się przypiec). W międzyczasie rozgrzej pozostałą łyżkę oleju i podsmażaj przez 5 minut posiekaną cebulkę. Upieczone warzywa przełóż do garnka z cebulą, zalej wodą i mlekiem. Dodaj
Zdrowie na języku :PCoś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co ciekawe jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie, znana też jest dieta selerowa która doskonale odtruwa nasz organizm. Zupę doprawimy odrobiną szafranu, szczyptą mielonej kolendry i lubczykiem. Zapraszam na ucztę smaku(...)Przy końcu gotowania doprawiamy kolendrą, szafranem (odrobina!), solą, cukrem, lubczykiem oraz pieprzem. 3/ Ściągamy garnek z palnika i kładziemy na deskę. Miksujemy z 3 łyżkami śmietany na jednolity krem. 4/ Podajemy z kleksem śmietany i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamarchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupy – kremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej, nie są to zbyt okazałe egzemplarze, jakie kupicie w marketach, bierzcie to pod uwagę gotując według moich przepisów:) Moja zupa nie jest zblendowana idealnie, bo ma mało wkładki – samo jajko, więc zależało
Mieszam w GarnkuLubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Podgrzać ponownie
Codziennik KuchennyZupy krem to jedne z moich ulubionych zup, niezależnie z jakich warzyw je zrobimy. Są bardzo sycące i do zrobienia w niedługim czasie. Zupę krem z marchewki robiłam po raz pierwszy i nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać. Czy słodyczy ugotowanej marchewki, czy raczej czegoś innego. Zupa łączy w sobie ostry smak z przypraw ze słodkością marchewki. Ma delikatnie orientalną
Mieszam w Garnkuwszystkich zup idzie łyżka OLEJU KOKOSOWEGO . I teraz - jeśli ktoś ma duży blender kielichowy, to najłatwiej będzie zmiksować wszystko za jednym zamachem z ugotowaną już "zupą", a jeśli ktoś nie ma takiego, trzeba zblendować to wszystko jakoś na raty :) np. marchewkę z częścią zupy, przelać do garnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy(...)dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła i mamy w efekcie wzmacniającą zupę krem z soczewicy, z bogactwem witamin i minerałów z warzyw, nie utraconych podczas gotowania, z dawką naturalnych "antybiotyków", jakimi są czosnek i imbir, i z lekko pikantnymi kiełkami do przeżucia z zupą, idealnie pasującymi do tego właśnie kremu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzajęcia w jednej z uczelni, a zaraz jadę do drugiej.. Postaram się dzisiaj położyć spać w miarę wcześnie, żeby naładować akumulatory na wesele! Zupy kremy są rewelacyjne! Można w nich przemycić warzywa, których dzieci nie lubią, a są świetnym źródłem ważnych składników odżywczych, czy witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie
Be Fit Be Strongczekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem!Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość!Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje największego zmarzlucha ( takiego jak ja ) ;).SKŁADNIKI:( 4 porcje )* duża
Ostra na SłodkoZwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)zupy Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 3 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj, aż cebula zeszkli się i delikatnie zarumieni dodaj pokrojone warzywa dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa
Szybko SzybkowarNie ma nic lepszego na lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to
Kulinarne zapędy KokosaNigdy nie robiłam nic z dyni, zawsze zachwycałam się jedynie pestkami dyniowymi i lampionami z dyni. Jednak w tym roku postanowiłam zabrać się za wykonanie zupy
Pasja SmakuWypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem
Gotuj Sam!klimaty - kolejny przepis z dynią - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) 1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacje