rozgrzewa jak zupa. Dzisiaj zapraszam zatem na zupę jesienną – jarzynową. Ostatnio była na blogu surówka jesienna, dzisiaj zatem zawita pod nasze dachy zupa. Czemu jesienna a nie wiosenna? Bo mamy tutaj i brukselkę i kalafiora, znajdzie się również fasolka, na które właśnie sezon i które teraz warto wykorzystywać i zjadać pod różnymi postaciami. Zupa jesienna jest klasyczną zupą(...)połówki fasolkę szparagową. Po 5-10 min, dodajemy brukselkę. Jeśli była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy bulion i kalafiora. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec hartujemy śmietanę i dodajemy ją do zupy. Podajemy z koperkiem lub natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/jesienna-zupa-jarzynowa/ BosowKuchni Artykuł Jesienna zupa jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w Garnkupiekarnika, przez około 20-30 minut. I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo smaczna
Okiem Blondynki by McBlondiwegetariańskie i wegańskie. Najbardziej cieszę się, kiedy danie jest zaskakujące pomimo użycia składników, które znamy od dawna. Na przykład taki kalafior. Większość z nas zna zupę kalafiorową i kalafiora z wody z bułką tartą. Mnie jednak zaskoczył w innych odsłonach. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na curry z kalafiora. Tym razem kuskus z kalafiora, który ten oryginalny kuskus
Simple Dishczerwcu zaczął się prawdziwie sezon kalafiorowy. U mnie dziś w roli głównej wystąpił w zupie z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 5 dag masła, 1 jajko, sól(...)smaku, cukier do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Z masła i otrąb zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kalafiora, dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, rozprowadzić rozmąconym jajkiem i podawać
Tradycyjna KuchniaPost Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeAksamitna pożywna zupa którą z kalafiorem i suszonymi pomidorami. Podałam ją z pestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów(...)garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z pomidorów i miksuję blenderem. Zupę podaję z pestkami dyni
wesoła kuchniaKażdy z nas ma swoje ulubione smaki. Mąż uwielbia kalafiora a ja... makowiec bez rodzynek. Przygotowałam więc coś co łączy nasz smakowe podniebienia... to zupa krem z kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA Składniki: 1 kalafior 3/4 szklanka mleka 2 łyżki sera APETINA NATURALNY 3 szklanki bulionu 2-3 łyżki chrzanu 3 łyżki maku 2 łyżeczki soku z cytryny(...)muszkatołowa sól pieprz olej rzepakowy Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w drobne różyczki kalafiora wraz z chrzanem i gałką muszkatołową. Następnie zalewamy kalafior bulionem i gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ser APETINA wraz z mlekiem i zagotowujemy zupę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy mak i mieszamy wszystko. Podajemy z grzankami
Kuchnia w oparachZupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego(...)poddusić w małej ilości wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą
To co kochamZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut. W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie.Zagotuj. Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek. Gotową zupę
Moja Delicjapodane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa ul. św. Antoniego 23 Ciekawe orientalne(...)przystępne ceny - no i jedzenie zadowalające kubki smakowe i wypełniające żołądek :) Do Ahimsy trafiliśmy przez przypadek wracając w Urban Vegan i postanowiliśmy wejść na małe co nieco - dwie zupy - dyniową oraz miso z boczniakami. Porcje zamówiliśmy małe, ale i tak były duże i najedliśmy się do syta. Więcej opcji z menu Ahimsy zdecydowanie jeszcze przed nami :) Baszta ul. Kraińskiego
Bananowe PolePyszna, lekka i rozgrzewająca zupa z kalafiorem, soczewicą i filetem białej ryby. Z pomidorami, marchewką oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Pikantna i aromatyczna. Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu wkładamy(...)plasterki. Soczewicę płuczemy na sicie. W średnim garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty, nie rumienimy. Dodajemy soczewicę, różyczki kalafiora i marchewkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili. Opcjonalnie także nasionami kopru włoskiego. Smażymy 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego
cool and mintyAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem
cool and mintyPyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą(...)następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenydwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco Środa: Zupa instant Czwartek: Indyk piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz menu na tydzień Codziennie będziemy wrzucać przepisy na dania z tego menu A tu obiecana wcześniej(...)wersji najprostszej, ze spaghetti, może konkurować z najbardziej wyszukanymi pastami. Cóż dopiero mówić o makaronie zapiekanym z kalafiorem i mozarellą, którą proponujemy w jadłospisie na ten tydzień. W menu jest jeszcze jeden makaron: ryżowy, cienki, w bardzo niewielkiej ilości jako dodatek do zupy instant. To rzecz zupełnie nowa w naszym jadłospisie, z której jesteśmy specjalnie dumni – zupa z bulionem
Niedzielny kucharz