taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku
MarciochaKucharzyZupa kalafiorowa z koperkiem Składniki Danie dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez(...)minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew i kawałki kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany
Miód i pieprzSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, kalafior 1 mniejszy, kalarepka młoda 1 duża, warzywa mrożone 1 opakowanie/wiosenna zupa, ziemniaki 4 duże/młode, groszek konserwowy 1 puszka, kostka rosolowa 2 sztuki/drobiowe, masło 3 łyżki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek(...)natka pietruszki 1/2 pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę rosołową, masło, przyprawy, groszek z puszki razem z zalewą, gotować z 10 minut dodać drobno posiekany koperek
W Mojej Kuchni Lubięmyjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez 15-20 min. Zapieczony kalafior dodajemy do wywaru warzywnego, doprawiamy pieprzem i solą. Jak zupa się zagotuje dodajemy mleczko kokosowe i gotowe
Łycha smakówBiałe warzywa uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym. Zupa Krem z białych warzyw Składni ki: 200 g kalafiora; 100 g pietruszki; 25 g pora; 1 łyżka oliwy z oliwek; 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego); 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego; 1/2 łyżeczki czarnuszki; szczypta(...)pietruszkę, pokrojonego w piórka pora oraz różyczki kalafiora i chwilę podsmażam. Po upływie około 10 minut zalewam wszystko wodą i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje
Życie na widelcutrochę czasochłonne. Chipsy muszą być cieniutkie, żeby wyszły naprawdę chrupiące. Mi wyszło ich dużo, ale są tak dobre, że znikną nawet bez zupy, nie polecam więc robić ich mniej.Krem jest delikatny, gęsty i sycący, o wyraźnym smaku kalafiora z lekką nutą pietruszki. Chipsy(...)trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne.Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie.Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka, Zuzia Pierwsza oraz Druga, Martynosia, Mops i Bartek .Krem z kalafiora z chipsami serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy:200 g ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(...)osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny wywar, dodaję różyczki kalafiora, przygotowuję kluseczki z dodatkiem koperku, w momencie, gdy kalafior jest niemal ugotowany, odcinam wprost do zupy kluseczki, po wypłynięciu kluseczek(pamiętajcie o mieszaniu) gotuję jeszcze wszystko pod przykryciem 5 min. i gotowe
Kuchnia Beatybardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje(...)dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy
VioletoweKucharzeniebulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez(...)najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już
Świat Domowej KuchniTypowo letnia zupa - ale z racji tego że kalafior jest jeszcze dostępny , można sobie przypomnieć słoneczne chwile . Uwielbiana przez moje dzieci , prosta i tania zupa , która zachwyci swoim smakiem wybredne gusta . składniki na 4 porcje 1,5 litra wywaru z mięsa 1 kalafior 2 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela(...)jajko pół szklanki mąki pół szklanki śmietany przepis Rozdzielone różdżki kalafiora gotujemy w osolonym wywarze z mięsa , dodajemy pokrojoną włoszczyznę , cebulę , czosnek i ziele angielskie . W garnuszku mieszamy mąkę z jajkiem , wodą i szczyptą soli na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię . Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy
Smakowite Daniaszansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki.Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę. Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit, ostra papryka lub grubo mielony(...)wypłukać, osuszyć i posiekać drobno. Dołożyć do cebuli, wlać wodę tak, aby tylko zakryła składniki i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowanego kalafiora zblendować lub przetrzeć przez sito. Wlać śmietankę, i doprawić solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki lub mleka. Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni (na jedną porcję około 2 łyżki orzechów), a następnie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowanie: Ziemniaki i korzenie pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kalafiora i pietruszkę zalewamy ok. 1 l wody, solimy i gotujemy do miękkości. Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika
Weganka gotujedyni . Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty. 3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego
kolorowotorcikowokurczaka. Zabielana mlekiem i śmietaną. Przed samym podaniem posypana posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Opcjonalnie, każdą porcję zupy możecie posypać pokruszoną fetą. SKŁADNIKI/ 4-6 porcji 1 l gorącego bulionu, wywaru lub wody 3-4 szklanki różyczek kalafiora ¹⁄₄ szklanki śmietanki 30% ¹⁄₄ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¹⁄₂ szklanki mleka 1 łyżka masła (25 g) 1 łyżka oliwy 1 cebula(...)masło z oliwą. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafior. Smażymy przez kolejne 4-5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez
cool and minty