zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:69/89)

Kapuśniak ze słodkiej kapusty 104

cebula - 1 papryka czerwona - ½ świeżej chilli - cebulka prażona - sól, pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony(...)kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również dodajemy do zupy razem z boczkiem. Kolejno na patelnię, z tłuszczem po kiełbaskach, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, połamane liście laurowe i pokruszone ziele angielskie. Chwilę smażymy, aż pomidory

mojewypiekiinietylko
Menu na Wielkanoc 611

ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów. Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa . My sobie nie wyobrażamy świątecznego menu bez sałatki jarzynowej. Sobota to również dobry moment na przygotowanie sałatki, możecie sobie ułatwić pracę i razem z mięsem i warzywami na pasztet ugotować też warzywa na sałatkę(...)użyjcie warzyw ze słoika tylko je dobrze odsączcie z zalewy, muszą też być dobre gatunkowo. Na wielkanocnym stole sałatka jarzynowa będzie się pięknie prezentowała, jeśli zawiniecie ją w plasterki szynki gotowanej jak tutaj: Szynka faszerowana sałatką jarzynową . Takie ruloniki z szynki obwiązuję dla ozdoby szczypiorkiem, ale można je również zalać galaretą jak w przepisie na schab w galarecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szpecle – Spätzle 138

specjalne „urządzenie”, ale… jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Można wykorzystać durszlak (próbowałam, niestety mój ma za małe dziurki), albo „sprytną” tarkę jarzynową. Ciasto wlewałam na odwróconą stronę tarki, aby mi nie spływało. Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe(...)szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy. Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki

mojewypiekiinietylko
Surówka z czerwonej kapusty. 154

mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad(...)szczypiorku sól morska Cenos do smaku pieprz do smaku 2/3  łyżki majonezu Folwark lub jogurtu naturalnego 1 duża marchewka Wykonanie : Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce  jarzynowej o dużych oczkach,cebulę i marchewkę obrać i także zetrzeć na tarce. Szczypiorek i majonez dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Zamiast majonezu możecie dodać jogurt naturalny

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz chrzanowy 38

  Barszcz chrzanowy. Barszcz chrzanowy       Mój ulubiony przepis na barszcz chrzanowy - jest idealnie pyszny i pełen smaku.  Podaję go zawsze z jajkami

Moja Książka Kucharska
Fit menu na Boże Narodzenie 217

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół .  Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem(...)szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami

My Chcemy Jeść
Kotlety z selera z żółtym serem 242

Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc. Garnek przykrywamy(...)trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści

Karo in the Kitchen
Flaczki z kurczaka. 73

uważane są za jedną z  najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał ten przepis . Czym by były zupy bez dodatku chudego mięsa i aromatycznych ziół ? Ten przepis na zupę łączy w sobie marchewkę , pietruszkę, korzeń selera , cebulę(...)kurczaka , z dodatkiem majeranku tworzy pyszną i aromatyczną, a także zdrową i sycącą zupę . Post sponsorowany. Danie przygotowałam na MultiGrillu  jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone na śniadanie, ugotujesz zupę czy gulasz. To małe i z wyglądu niepozorne urządzenie może stać się

Zdrowy Styl Joanny
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 195

oknem zimno i deszczowo. Dopóki pogoda się nie ustabilizuje a ta prawdziwa słoneczna i ciepła wiosna nie zagości na dobre, postanowiłam rozgrzać się talerzem gorącej, sycącej zupy. Wybór padł na barszcz czerwony. Ale taki inny...pachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula(...)kiedy warzywa były już miękkie. Boczek wyjęłam z wywaru, wywar przecedziłam a boczek odłożyłam. Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut) na średnim ogniu, żeby uzyskać smak

Kuchnia u Krysi
Żurek wielkanocny 84

jajek barwnikami –  łosoś marynowany w whisky –  śledź w czosnku i majeranku –  łosoś marynowany w koprze i wódce  –  rolady z szynką i sałatką jarzynową –  sałatka jarzynowa –  jajka z awokado –  jaja z suszonymi pomidorami –  mazurek kajmakowy –  przepis na pasztet –  jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Ilość(...)półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę. Do zupy dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, chrzan. Do miseczki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy aby ją zahartować, a następnie wlej śmietanę do garnka. Podgrzewaj już tylko

nietylkopasta.pl
Jaglany krupnik z batatami i jarmużem - dietetycznie 187

przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegeteriańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne. W wersji wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Składniki: 2 małe bataty 1 szklanka jarmużu 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej) 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)około1,5 l 1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 694

łyżki masła 1/2 szkl. śmietany kremówki 75g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Suche składniki mieszamy w misce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy. Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę i bakalie. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Pieczemy(...)ciasto po ostygnięciu. Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/szybki-prosty-piernik-marchewkowy-najlepszy/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 161

minut na małym ogniu, w dalszym ciągu pod przykryciem.   Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, szczodrze posypaną drobno usiekaną natką pietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać lekkiego rozcieńczenia – ma dużo kaszy, sporo mięsa i warzyw – z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek(...)ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 150-200g kaszy pęczak olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 169

możemy je zmielić (lub kupić gotowe, zmielone w sklepie) - z mielonym również testowane wielokrotnie (tak naprawdę częściej u nas gotowana jest z mięsem mielonym, bo jest po prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie(...)serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki (lub mielimy) i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki ścieramy na jarzynowej tarce i przesmażamy na małej ilości oleju, by zmiękły i odparowały płyn. Obie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe, cienkie paseczki, a por w pół krążki

Kolorowy Przepisownik
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 190

Piotra na rosole wołowym . Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa była podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam.   Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka(...)pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię