zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:73/89)

Sos z mięsa z rosołu 90

gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę. To moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole. Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj ugotowałam rosół z udek(...)bardzo lubimy kurczaka w sosie, aby zmienić smak czasami dorzucam do sosu inne składniki: pieczarki, ser gorgonzola, czy warzywa. Natomiast z gotowanych warzyw z rosołu najchętniej robię sałatkę jarzynową , albo pulpety z kurczaka i warzyw . Przepis na błyskawiczny sos z mięsa z rosołu. Składniki na 2-3 porcje sos z mięsa z rosołu: Ugotowane 2-3 udka z rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie jedz tego, to jest na święta 153

jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania.  Ryba po grecku(...)wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie.  Sałatka jarzynowa Zważywszy na fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas.  Kompot z suszu, smażona ryba Wigilijny poranek to najlepszy

bastalena
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem   Wielkanocna terrina z rzodkiewką(...)golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół

Kulinarne przygody Gatity
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 631

Sezon ogórkowy powoli zbliża się do końca, miałam dużo przerośniętych ogórków więc tym razem postanowiłam zetrzeć je i w taki sposób zakisić. Ile domów tyle sposobów

Basia w kuchni
Wytrawny tort chlebowo-serowy 324

skórki, tak żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort(...)musi być dość dużo, bo chleb będzie z niego ciągnął wilgoć i musi dobrze przesiąknąć wszystkimi smakami. Jak zrobić krem rzodkiewkowy?   Rzodkiewki dokładnie umyłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Po tym czasie wiórki odcisnęłam z soku. Cebulę czerwoną obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam na sitko

Smaczna Pyza
Kwaśnica 174

czteroletnią Olą jeszcze nie wybiorę się w góry, choć za parę lat myślę, że się wybierzemy. Wracając do tematu, będąc w Zakopanem miałam okazję spróbować prawdziwą kwaśnicę. Wspaniała zupa. Nie da się powtórzyć tego smaku dokładnie, ale myślę, że moja wersja kwaśnicy jest bardzo zbliżona. Uwielbiam ten smak, więc podzielę się z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty(...)angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz. Gotuję ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję marchewki pokrojone w talarki lub na tarce jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję mięso i odstawiam do ostygnięcia. Do wywaru dodaję pokrojoną kapustę

tojestpyszne.blogspot.com
Barszcz czerwony z fasolą i brukselką 280

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka

https:KKuchniaMniam
SAŁATKA JARZYNOWA 190

n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych(...)wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać

Tradycyjna kuchnia inaczej
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 270

bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół(...)niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Mój rosół różni się od rosołów podawanych w niektórych domach, ale taki

Smaczne Zdrowe
Krupnik z kaszą orkiszową 121

Składniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele

Kulinarne przygody
37 najlepszych przepisów na listopad 145

miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią(...)buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą

Moja smaczna kuchnia
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 170

średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często(...)delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do  białego kremu z pietruszki i kalarepy . Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik Prezydentowej 145

wiele się nauczyłam w kwestii gotowania. U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego(...)wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.  4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut. 5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik z botwinką 182

W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala

Kuchnia domowa Ani
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 161

pieprz do smaku Jak zrobić? Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie.  Pora pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać drobno. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Na głębszej patelni (lub garnku z grubszym dnem) rozgrzać oliwę. Dodać por i zeszklić. Następnie dodać marchew i czosnek - wszystko razem podsmażyć krótko - nie powinno zbrązowieć. Zdjąć(...)koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna