momencie dorzucamy brokuły podzielone na różyczki. Do wywaru dodajemy cukier ( tym sposobem brokuły nie stracą koloru). Gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i rumienimy na patelni z dodatkiem masła i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, za pomocą blendera miksujemy zupę. Doprawiamy do smaku solą
Qchnia po prostuprażonych migdałów 45 g nasion chia ViVio 300 ml śmietanki kremowej do zup sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy posolić i dodać odrobinę pieprzu), smażymy przez 5 min na złoty kolor. Łodygi brokułu oddzielamy od koszyczków i umieszczamy(...)garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze przez 5 min. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia. Szukasz więcej kulinarnych inspiracji
Tradycyjna KuchniaPorcję gotujemy ok 45 minut, dorzucamy kostki rosołowe, po czym wyjmujemy mięso. Brokuły myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Blendujemy. Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy dwie łyżki ciepłej zupy, mieszamy po czym całą zawartość przelewamy do garnka. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy
Luźna KuchniaGotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę , gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak wy ale ja bardzo lubię brokuła. Robię z nim zapiekani, zupy jak i sałatki. Tym razem zrobiłam sałatkę z brokułem w towarzystwie pomidorków koktajlowych, jajek i kukurydzy. Podałam ją z sosem czosnkowym. Wyszła pyszna. Polecam Post Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeSkoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki
Przepisy Aleksandryzaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny ale smak ma jeszcze lepszy, ten leciutki posmak wędzonki- dla mnie cudo! Polecam bardzo gorąco, troszkę odmiany niekiedy wskazane. Z podanych składników wyszedł mi dość spory garnek zupy, można więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować
Smaczne Zdrowewapń, żelazo, magnez, cynk. Dodatkowym plusem jest duża zawartość błonnika, który zapewni nam uczucie sytości. Spróbuj także: Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia brokuły jajko
Fit&Fast KitchenDlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała
Przepisy Aleksandrybrokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy
Humanistka w kuchnipasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony patiPysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa. Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową". Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową! Składniki: 2 brokuły świeże czosnek sól pieprz czarny Kamis ser mascarpone płatki migdałów łyżka masła. Wykonanie: Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się(...)Dokładamy różyczki i gotujemy do miękkości. Wyławiamy nasze brokuły do miski i wlewamy część wody w której się gotowały. Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy
Malinowe Pocałunkidawki kasz oraz kapusty: świeżej i kiszonej. Z rozpędu zrobiliśmy sześć dań w obawie, że zupa to za mało i trzeba do nie dorobić sałatkę. Obawy zupełnie zbyteczne, bo zupy są nadzwyczaj sycące. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka z pęczaku, krewetek i pieczonych buraczków Jędrne mięso krewetek świetne świetnie komponuje się z równie jędrnym i charakternym pęczakiem. Do tego(...)dymnym, wędzonym tarogiem. Środa: Krem ze smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów. Jak się okazuje, brokułowe różyczki wystarczy solidnie obsmażyć na oleju, a zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Czwartek: Krem z kapusty i parmezanu z pęczakiem Jesienne danie kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie
Niedzielny kucharzZupa brokułowo- kalafiorowa to eksplozja wszystkich smaków- do tego brokuły zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga
Smaki Edyty