Krem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam akurat białe. Brokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku. Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć
Kolorowy PrzepisownikChciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest smak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMoje kwiaty i zioła szaleją, bo wypuszczają nowe pęta i listki. Dlatego postanowiłam iść za ciosem i ugotować zupkę
Bon Appetit MałgorzatyBatat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji. Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z małą ilością zimnej wody). Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się). Przed podaniem zabielamy mlekiem
głodny alergikMoja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej. Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść
AZgotuj!Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej
Jemy Pijemysmaczną zupę w stylu: "już, natychmiast, zaraz!" . Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy. Poniżej propozycja na połączenie kremu brokułowego z pyszną kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku . Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować bulion(...)smażenia sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w półtalarki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, podsmażyć krótko kiełbasę, aż wytopi się tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby tłuszczu było za mało, można dodać łyżeczkę masła - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek
Grunt to przepis!zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną
Bananowe Polelistopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni
Moja smaczna kuchniapodzielimy się z wami dwoma: kurczakiem faszerowanym suszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł 1 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka przemywamy(...)układamy w nim kurczaka i brokuły. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program STEAM/COOK – CHICKEN, a czas przygotowania 20 minut. Wciskamy przycisk START. W międzyczasie gotujemy w garnku kaszę gryczaną lub brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka
Marder&Marder ManufactureZdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany
Zasmakuj Kuchnizamiłowanie to tego typu zup, jest mnie wstanie nasycić. Zupa ma trzy główne zalety: szybka, smaczna i zdrowa :) Składniki: 500 g mrożonych warzyw (u mnie w równych proporcjach groszek, brokuł i kalafior) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu + 1 szklanka (domowego bulionu) 1łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożona
Delicious TitbitsSkładniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac(...)minut wsypać makaron, kucharka, pieprz, kostki rosołowe i gotować z 8 minut na koniec wsypać koperek pokrojony - smaczna, lekka warzywna zupa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię