SKŁADNIKI: KOPYTKA NA SŁODKO. 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do miski. Wrzucamy do tego jajko
ClauditteMissCookingSkładniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem(...)ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę i podsmażone kiełbaski. Wszystko razem wymieszać, doprawić i usmażyć na odrobinie oleju ( niezbyt gruby, że by się ziemniaki dobrze usmażyły ) z obu stron na brązowo ( na samym końcu wyłączyć ogień i przykryć patelkę z plackiem na 5 min ). Gotowy placek posypać posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą...................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: ziemniaki ząbek czosnku mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , tyle ile zawsze na obiad używamy, z ząbkiem czosnku. Od cedzić wodę, przestudzić. Przecisnąć mi ękkie ziemniaki przez praskę do miski. Uklepać z wierzchu i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągnąć na pozostałe 3 części i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej ( tak aby była równo(...)ziemniakami ) zagnieść. Formować małe kuleczki z dziurką w środku. Do gotującej osolonej wody włożyć kluseczki, a kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe ( ok 1 -2 min )..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta lubczyku sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami(...)opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 5 ziemniaków pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki czerwona fasola konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill(...)włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami się ogrzeje). Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić
Gaździnka warzypołowa marca) Chrzan- zakopcowany (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Pietruszka- zakopcowana (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca) Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca) Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia) Wiosna: Brukselka- (II połowa marca) Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Cebula- przechowywanie w spiżarni(...)czerwiec) Rzodkiewka- wczesne odmiany(II połowa marca, kwiecień, maj) i czerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września) Cebula- wczesne
Krakowskie smaki AniKiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml(...)śmietanki 18% 1 brokuł 100g startego żółtego sera 1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy, 3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
A Ty Smakuj MnieSkładniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania(...)wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Przygotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków i jajko. Lekko doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanej masy formować kluski obtaczając delikatnie w mące ziemniaczanej. 4.Ugotować. Podawać np. z gulaszem
A Ty Smakuj MniePączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia. Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk. Pączki ziemniaczane Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 500g mąki pszennej 50g drożdży świeżych 50g cukru (lub więcej(...)jajka 120g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu 300g marmolady lub konfitury do nadziewania pączków olej do smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
Smakołyki BerenikiOstatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki: 10 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka, 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku(...)sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 2 łyżki majonezu. Wykonanie Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, odcedzić i lekko przestudzić. Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki. Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić
Z miłości do słodkościNietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ". Składniki : 1 kg ziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki
w mojej kuchniśrednich ziemniaków(...)Wykonanie : Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem
w mojej kuchni