Ciekawa kombinacja ziemniaków ze smażoną marchewką i czosnkowym jogurtem. Gdy przygotowuję ją na imprezy „składkowe”, zawsze kończy się pierwsza! Smacznego! Składniki 4 średnie ziemniaki 5 średnich marchewek 1 kubek jogurtu (340 g) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (sos) 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i ugotować(...)doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty. Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę i od razu
Tureckie PrzepisyMielone mięso z przyprawami pieczone w piecu razem ziemniakami w pomidorowym sosie. Lekkie i pyszne. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Składniki (pozostałe) 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól kotlety — patrz przepis na KÖFTE Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w plasterki. Smażyć je w głębokim oleju. Kotlety przygotować według(...)przepisu na blogu . W żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie kilka plasterków ziemniaków i kotlety. Żeby przygotować sos, wymieszać składniki w miseczce i polać danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C. Artykuł FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisydziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej(...)jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków
W kuchni Katiepodlaskiej kuchni - ziemniaczanej kuchni. Uwielbiamy w domu babkę ziemniaczaną, kartacze i kiszkę ziemniaczaną. A skoro już jesień, za oknami zimnoooo to przyszedł czas na babkę ziemniaczaną. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5kg swojskiej kiełbasy 300ml mleka 180g mąki pszennej 3 cebule szalotki 2 jajka 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki obieramy(...)ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski. W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie
Gotowanie i blogowanietylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam(...)łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski
Gotowanie i blogowaniegarnkach, przedstawię przepis na wegańską wersję tej zupy. Jakiś czas temu stworzyłam go na zamówienie klienta z alergią pokarmową na nabiał. Substytutem śmietany są w moim przepisie wyśmienite ziemniaki Golden Yukon (można użyć inne, ale koniecznie „Złote”). Mam nadzieję, że uda wam sie zdobyć podobne w Polsce, bo są one jedyne w swoim rodzaju i to właśnie(...)kukurydzy Składniki (na ok. 3-4 osoby) 3 duże kolby kukurydzy (jeśli nie ma świeżej może być mrożona, w najgorszym wypadku może z być z puszki) 6 średnich ziemniaków (najbardziej wskazane są ziemniaki złote, zwane w USA Golden Yukon) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) 1 mały pęczek szczypioru (poszatkowany) 6 dużych ząbków czosnku 1 ostra papryka (najlepiej czerwona, drobno posztakowana
Jem więc JestemSkładniki: ziemniaki (5 szt. małych) kalafior romanesco (1/3 szt.) przecier z pomidorów lub pomidory w puszcze (1/2 puszki) olej szafranowy (5 łyżki) anyż (1 łyżeczka) kminek rzymski (1 łyżeczka) sól woda Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy anyż i kminek rzymski(...)Smażymy przez ok. minutę. Do smażących się przypraw dodajemy pokrojone ziemniaki. Przykrywamy pokrywką. Smażymy przez ok 15-20 min, co jakiś czas mieszając. Do gotującej się posolonej wody wrzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy 10 min. Kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie dodajemy przecier i odrobinę soli. Mieszamy. Zdejmujemy po 2 minutach. Ziemniaki z pomidorami oraz kalafior przekładamy
Weganka gotujerobiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ Składniki: 500 g ziemniaków 3 duże marchwie 2 duże czerwone cebule 2 pętka kiełbasy np podwawelskiej 10 plastrów boczku wędzonego sól,pieprz, słodka papryka, tymianek Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym układamy na dno jeden obok(...)drugiego-plastry boczku. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, obraną marchew również w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny
Z Majeczką w kuchniDziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne(...)linię, takie placuszki to również świetne rozwiązanie dla osób chcących wyeliminować gluten z diety. Polecam! Zajrzyjcie do Malwiny i Ani zobaczyć jakie placuszki one przygotowały. Składniki : 1 duży słodki ziemniak (ok. 1kg) 2-3 jajka pół czerwonej cebuli pęczek dymki 2 łyżki startego parmezanu szczypta płatków chilli (do smaku) szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaka obrać
Codzienne Gotowanieproste, szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno do podania podczas imprezy jak i do zabrania w pudełku do pracy czy szkoły. Dziś postanowiłam przygotować sałatkę z ziemniaków z dodatkiem wędzonego łososia i koperku. Dodatek musztardy sprawia, że staje się ona nieco ostrzejsza i bardziej wyrazista. Polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym, ponieważ jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu(...)efekt jest wspaniały. Składniki : 600g ziemniaków sałatkowych 250g wędzonego łososia pół czerwonej cebuli kilka gałązek koperku 2 jajka sok z połowy cytryny sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie : Ziemniaki ugotować, odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebule pokroić
Codzienne GotowanieŻeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już(...)żaden problem. W zastępstwie zawsze można wykorzystać dobre chęci drugiej połowy. Kluchy są świetne, także bardzo polecam! Składniki: 1,3 kg ziemniaków 1 szklanka mąki żytniej jasnej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: zetrzeć obrane ziemniaki na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Starte ziemniaki umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar wody. Wodę wylać, a zebraną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj prosto, pysznie i sycąco - a to za sprawą kilku ziemniaków, które są podstawą tej zupy. Smak podkreślą prażone migdały i domowe grzanki. Potrzebujemy tylko 30 minut i obiad będzie gotowy :) Zupa krem z ziemniaków Przepis na ok. 4-5 porcji Potrzebujemy: - około 6-7 małych ziemniaków - 3 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - ćwiartka korzenia selera(...)oliwa/olej Przyprawy: - sól, pieprz do smaku - odrobina natki pietruszki - łyżeczka suszonego lubczyku - 3 ziela angielskie - 3 liście laurowe - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła warzywa). Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki (może być kilka zwiniętych gałązek
Bananowe Poleznajdę czas na bloga. Wczoraj przypałętało się do mnie jakieś przeziębienie, ale mam nadzieje, że rozprawię się z nim jak najszybciej. Dzisiaj, chciałabym podrzucić Wam przepis na frytki z ziemniaków. Jestem ogromną fanką ziemniaków i frytek, dlatego wolę przygotowywać je w swojej, zdrowszej i odtłuszczonej wersji niż zajadać się tymi ociekającymi tłuszczem, bądź kupowanymi w sklepie mrożonkami (na pewno(...)wyglądałabym tak jak teraz, tylko +20kg więcej). Na co czekacie? Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (dowolna ilość) - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy (kolendra, kminek, papryka słodka, ostra, cząber, czosnek, majeranek, sól, pieprz) W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ziemniaki obieramy (ale też niekoniecznie, możemy je po prostu dobrze umyć przy pomocy szczoteczki), kroimy w grube plastry, a następnie
Be Fit Be Strongciężkostrawnych oraz smażonych. Kminek ma też zastosowanie w zabiegach służących urodzie, ponieważ wspomaga leczenie stanów grzybiczych lub bakteryjnych skóry, łuszczycy i wyprysków. Składniki (na 1 porcję): 3-4 ziemniaki obrane ze skóry 3 łyżki oliwy pół łyżeczki nasion kminku pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne w proszku pół łyżeczki suszonego czosnku pół(...)łyżeczki soli Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami. Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić. Podawać samodzielnie lub jako
Weekendy w domu i ogrodziewiększość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa(...)sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę
Pyza i Surówka