Święta i okoliczne dni śledzie są zawsze dobrą kulinarną propozycją. Śledzie w śmietanie od lat pojawiają się na stole w moim rodzinnym domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie to można z powodzeniem podać na lekki obiad
Milion SmakówNajprościej opisać to danie jednym zdaniem: frytki tylko słodkie ;) Nie oddaje to jednak w pełni charakteru pieczonych batatów. Bataty są słodki, ale zachowują charakterystyczny smak ziemniaków. Pieczone w piekarniku są lepszą alternatywą dla smażenia w głębokim oleju a smakują bardzo podobnie. Dobrze komponują się z dodatkiem ketchupu albo sosu
Milion Smakówsame zalety bo dania z woka robi się szybko, na niewielkiej ilości oleju a wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Ja przyrządziłam obiad na bazie polędwicy wołowej z dodatkiem ziemniaków, cebuli i pysznych, odrobinę orientalnych sosów
Milion Smakówjest to co prawda ziemniak upieczony na ognisku ale taki z piekarnika też jest pyszny. Zwłaszcza nadziewany farszem z twarogu i wędzonego łososia
Milion SmakówMało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie
Milion Smakówniezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu
Milion Smakówkotlecików i ich smażenia trzeba jednak wykazać się sprawnością rąk gdyż masa jest tak delikatna że kotleciki łatwo się rozpadają. Podawajcie ze standardowymi "kotletowymi" dodatkami, np. z ziemniakami i modrą kapustą
Milion Smakówwyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym
mojewypiekiinietylkoostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym
Moje domowe kucharzenieprzykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej strony. Podawać np z ziemniakami i surówką
O kuchni z uczuciembyć delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronapodobnej wersji, ale z orzeszkami piniowymi, aromatyczną szałwią i znowu wyszło pysznie! Poza tym taki obiad to szybki i mało pracochłonny obiad. Rybkę podałam z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinkach, pomidor, który uwielbiam i kefir z koperkiem, taki zestaw lubię bardzo. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep
Blondynka GotujeWilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemzielonych świeżych ogórków. Nie uwierzycie , ale najbardziej lubię mizerię na słodko. Tak właśnie tak. Jednak dzisiaj zrobiłam bardziej klasyczną wersję z koperkiem i szczypiorkiem. Podałam z mięsem i ziemniakami. Składniki: 5 ogórków gruntowych 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka koperku 250 ml śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić
O kuchni z uczuciemPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu
Bullio