Sałatka z pomarańczą, serem camembert i orzechami nerkowca 398oleju lnianego. Są one bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 (67%), które jako składniki diety regulują poziom
Marta Gotuje
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 218warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Pączki Babci Basi 423szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek... W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli " jedną cienką fretkę" ) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe pączki posypujemy cukrem
Ciastkozercy
Bułka pszenna drożdżowa 230Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – http://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/ . Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec
UgotujmyTo.pl
Placki ziemniaczane po węgiersku 195pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beaty
Soczyste kotlety 212Dziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka " SOCZYSTE KOTLETY" -możemy je podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jak kto lubi. SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany
Kuchnia Beaty
Puree z kalafiora 149tych wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo, liczą kalorie proponuję zamiast ziemniaków PUREE Z KALAFIORA PUREE Z KALAFIORA SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki 30 g masła 2 łyżki mleka 100 ml chudej śmietany sól morska,pieprz WYKONANIE: Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry. Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior
Kuchnia Beaty
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 197umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE: Ostrym nożem naciąć
Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 178grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki do ozdoby śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta pieprz i sól liść laurowy 2-4 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia Beaty
Wątróbka drobiowa z cebulką. 255łączę wątróbkę z cebulą podlewa odrobiną wody, zmniejszam gaz i pod przykryciem duszę około 10 min., odkrywam patelnię i smażę do odparowania wody i gotowe. Najlepiej podać ją z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Kuchnia Beaty
Krem z zielonych ogórków. 242mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również
Kuchnia Beaty
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1490Dziś przypomniałam sobie smak dzieciństwa właśnie w tej zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było. SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki 2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony
Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 302wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła
Kuchnia Beaty
Krem z pora. 250Bardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle
Kuchnia Beaty